Seksualno uznemiravanje na fakultetima

Nedavno objavljena studija o seksualnom uznemiravanjuu na fakultetima je podigla češku javnost na noge. Naime, čak 78 posto ispitanika na fakultetima je imalo neugodna iskustva seksualne prirode, bilo da su bili žrtve ili svjedoci.

sexualno_uznemiravanje

Ispitivanje je provedeno na jedanaest fakulteta širom zemlje na 830 studentica i studenata, a pod seksualno uznemiravanje kategorizirano je i pričanje seksističkih viceva. Takvi vicevi tijekom predavanja su učestala pojava, a docenti im pribjegavaju da bi im predavanja bila zabavnija, piše Deutsche Welle.

Ipak, opasnije i neugodnije ponašanje demonstriraju profesori, koji svoje studentice pipkaju ili ih pozivaju na "konzultacije" u svoj dom.

"Profesori studenticama često šalju prave konkretne ponude, primjerice mailom ili putem sms-a. Većini studentica to nakon određenog vremena postane neugodno, ali i tada nisu u stanju jasno reći 'ne', jer se boje da bi to moglo negativno utjecati na njihov studij", objašnjava sociologinja Irena Smetačkova.

Taj strah nije bezrazložan. "Ponekad ima pritisaka najgore vrste, sve do otvorene ucjene. Naime, profesori za određene seksualne usluge nude bolje ocjene ili pomoć pri diplomskom radu ili nečem sličnom", dodaje Katerina Kolarova, također jedna od autorica studije.

Praške znanstvenike pogotovo je začudio još jedan podatak: samo mali dio ispitanika je svjestan da je ponašanje profesora neprofesionalno ili čak kažnjivo.

"Seksualno uznemiravanje se u češkom društvu ne uzima ozbiljno, a i u politici se ta tema podcjenjuje. Većina smatra da je to sasvim normalno, pa čak i smiješno. Nitko to ne shvaća kao ozbiljan problem, koji može stvoriti teže psihičke posljedice" kaže Smetačkova, koja smatra da to oslikava stanje cjelokupnog društva.

Praški sociolozi žele na svim fakultetima podijeliti brošure, u kojima se objašnjava što je dozvoljeno, a što nije u ponašanju prema studenticama, a zahtijevat će i da se u Zakon o visokom školstvu ubace odgovarajuće odredbe.

danas.hr