Savjeti uz koje za 1000 dana možete postati milijunaš!

Škola nije za svakoga, tvrdi mladi irski poduzetnik te ističe kako to nije jedini put do uspjeha za one koji su spremni preuzeti rizik i slijediti svoje snove.

Savjeti uz koje za 1000 dana možete postati milijunaš!

Niall Harbison (34) je propali đak i multimilijunaš. Taj Irac je čak tri puta ponavljao jedan razred, a školu je napustio sa 17 godina. No baš kao i Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Lady Gaga i Oprah Winfrey, i Niall je uspio u životu bez fakultetske diplome.

Njegov put nije krenuo prema bogatstvu odmah nakon što je napustio školu, jer je na inzistiranje oca morao završiti nekakav zanat pa je postao kuhar, gdje se pronašao i snašao. "Posao kuhara uopće nije lak, stalno vam je vruće, ne vidite vanjski svijet i puno je pritisaka", istaknuo je Harbison.

No, kuhanje u restoranima ubrzo je zamijenio kuhanjem na jahtama te kuhanjem za veličine poput Billa gatesa, paris Hilton, U2 i gotovo sva druga celebrity imena koja su posjećivala filmski festival u Cannesu, prenosi Blic.

Godine 2007. odlučio je osnovati vlastitu tvrtku, a radilo se o online vodiču za kuhanje. Taj posao mu je propao, no ubrzo se snašao i nakon tisuću dana pokrenuo novi posao na društvenim medijima. Radilo se o markentinškoj kampanji "Simply Zesty", koja je brandovima pomagala u pokretanju viralne kampanje.

I to je bila prekretnica u njegovom životu.

Taj je njegov biznis 2012. godine kupila druga tvrtka za 1,8 milijuna funti, a Harbison je sada objavio knjigu "Get shit done", u kojoj je naveo ključne lekcije koje je naučio u životu. Evo par primjera:

Ignorirajte konvencionalne puteve

Čitav život nas uče da moramo pratiti neke ustaljene puteve kako bismo uspjeli, ali Nail misli da to nije uvijek tako: škola i obrazovanje ne moraju biti pravi izbor za svakoga. "Svaki put kad se nađete pred nekim izborom koji u sebi sadrži rizik, trebate ga prihvatiti. Budite više spontani. Svi sebi zacrtaju dobro obrazovanje, posao, obitelj, hipoteku... Ali ja kažem, pustite to, putujte ili otovorite nešto svoje, ako ste zaglavljani na užasnom poslu", savjetuje taj poduzetnik.

Neuspjeh

Kad je njegov prvi posao propao, bilo ga je sram suočiti se s obitelji i prijateljima. Kasnije je zaključio da je to samo bila odlična lekcija. Michael Jordan koji je 26 puta promašio odlučujući koš i izgubio 300 utakmica je njegov najbolji primer kako neuspjeh vodi prema uspjehu.

Ostatak članka pročitajte na: Dnevnik.hr