Šarenilo u čašama - ‘Zadivit ću goste u izvrsnim koktelima’

Osma generacija polaznika edukacije za barmene i savjetnike za vina pokazala što je naučila.

Polonca Šabić zadovoljna je onim što je naučila

Stotine šarenih koktela spravljalo se u hotelu “Atrium” na završnoj manifestaciji edukacije za barmene i savjetnike za autohtona hrvatska vina, koju osmu godinu zaredom organizira “Adriatic Educatio” iz Splita. Polaznici su također pokazali kako se pravilno poslužuju vina.

Teorija i praksa

Prekvalifikaciju i usavršavanje za 54 osobe financirali su Turistička zajednica, Splitsko-dalmatinska županija, “Maraska”, “Kutjevo”, “Vinoplod vinarija” i vinarija “Dingač”. Od toga je 16 polaznika došlo sa Zavoda za zapošljavanje kao nezaposleni da bi se prekvalificirali i pronašli posao.

U tome im pomaže i “Adriatic Educatio” koji im pronalazi sezonski posao u hotelima. Ostali polaznici su otprije zaposleni u hotelima, restoranima i kafićima, te se usavršavaju.

Prije nego što su položili praktični dio testa, u čemu ih je nadzirao voditelj projekta Ante Peroš, morali su položiti pismeni ispit.

- Uz praktičnu nastavu smo imali puno teorijskih predmeta. Osim kako pravilno raditi koktele, učili smo i o povijesti alkoholnih pića, kulturi komuniciranja i još mnogo toga što će nam pomoći da budemo bolji u svom poslu – kazao je 21-godišnji Ivan Jukić.

- Već 15 godina radim u ugostiteljstvu, a po struci sam odjevni tehničar. Ovdje sam da bih se educirala u ugostiteljstvu i da bih goste zadivila izvrsnim koktelima – kazala je 36-godišnja Polonca Šabić, inače majka dvoje djece.

Osim edukacije u Splitu, predavanja su održavana u Zadru, Kninu, Šibeniku, Opuzenu, Dubrovniku i Zagrebu za ukupno 340 polaznika.

Novi predmet: utjecaj vina na zdravlje
U okviru edukacije svake se godine uvode i novi predmeti, a ove godine je to o utjecaju vina na zdravlje, koji predaje dr. Nino Fuchs.

- Nakon osam godina odvijanja projekta i dvije godine pripreme za osnivanje ustanove koja će obrazovati odrasle, od 1. rujna počinjemo i s edukacijom koja će uključivati i savjetnike za maslinova ulja i za mediteransku prehranu. Sva zvanja će se moći upisivati u radnu knjižicu, kazao je Ante Peroš.

Tanja Gattin Zebić, slobodnadalmacija.hr