Sajam stipendija 2012. predstavlja niz inovacija

Ovogodišnji Sajam dovodi renomirane svjetske stručnjake koji će govoriti o akademskom kapitalizmu i financiranju visokog obrazovanja.

Sajam stipendija 2012U sklopu popratnog programa na Sajmu će po prvi puta biti predstavljena Inicijativa u visokom obrazovanju za Jugoistočnu Europu, nastala na poticaj University of Georgia (SAD), koja ima za cilj pokretanje prvog znanstvenog instituta za visoko obrazovanje u ovom dijelu Europe. Poznata međunarodna stručnjakinja prof. dr. Sheila Slaughter govorit će o akademskom kapitalizmu, kontroverznoj temi koja propituje do koje mjere su sveučilišta postala poduzeća, profesori poduzetnici, a studenti kupci obrazovnih usluga.

Strateški planovi za jačanje internacionalizacije u hrvatskom visokom obrazovanju te povećanje akademske mobilnosti bit će predmet diskusije na okruglom stolu između predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH (MZOS), visokih učilišta i drugih partnera. Danas se većina zemalja u svijetu susreće s problemom osiguranja dostatnih financijskih sredstava studentima za pokrivanje rastućih troškova studiranja - o tom izazovu će u svojoj radionici govoriti renomirani američki stručnjak prof. dr. Robert Toutkoushian. Više informacija o popratnom programu Sajma dostupno je na www.stipendije.info/hr/sajam. Ulaz na Sajam je slobodan.

Države u prosjeku ostvaruju četiri puta veći povrat na sredstva uložena u financiranje visokog obrazovanja pojedinaca pa neto povrat sredstava iznosi više od 100.000 USD (oko 567.000 HRK) po pojedincu.* U zemljama OECD-a osoba s visokim obrazovanjem je u 2010. zaradila u prosjeku 67% više od osobe sa završenom srednjom školom.* Država ostvaruje povrat uloženih sredstava kroz veći porez na dohodak visokoobrazovanih građana te kroz druge uštede. U svojoj radionici prof. dr. Robert Toutkoushian govorit će o tome kako se primjeri iz američke dobre prakse mogu iskoristiti za poboljšanje financiranja visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

Visokoobrazovani žive dulje, vjerojatnije je da će glasati i skloniji su većoj podršci za ostvarivanje jednakih prava manjina.* Visoko obrazovanje pomaže pojedincima da zadrže ili lakše promijene posao tijekom recesije te imaju pristup bolje plaćenim poslovima.* Visoko obrazovanje stoga stvara dobrobit, i za zajednicu, i za pojedinca te ne bi trebalo biti uređeno samo na tržišnim principima. O ovim temama će u svojem predavanju govoriti prof. dr. Sheila Slaughter uspoređujući iskustva iz SAD-a i Europe.

Više od 4,1 milijuna studenata u svijetu studiralo je izvan svoje zemlje u 2010.godini.* Globalno, broj studenata koji su 2010. studirali u inozemstvu povećao se za 99% u odnosu na 2000.* Ovo nameće potrebu da se Hrvatska kao buduća članica EU strateški odredi spram globalnih trendova, stoga će MZOS i Agencija za mobilnost i programe EU na okruglom stolu predstaviti strategiju jačanja internacionalizacije u hrvatskom visokom obrazovanju.

„Institut za razvoj obrazovanja kao organizator Sajma stipendija i prateće obrazovne ponude ponosno predstavlja niz inovacija u politikama visokog obrazovanja u okviru bogatog ovogodišnjeg popratnog programa namijenjenog kako studentima, tako i donosiocima odluka, nastavnicima, istraživačima, administrativnom osoblju zaposlenom na institucijama u visokom obrazovanju te široj javnosti.“ - naglašava izvršni direktor IRO-a Ninoslav Šćukanec. Sajam će se održati u utorak, 16. listopada 2012. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te u četvrtak, 18. listopada 2012. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

* Izvor podataka: Education at a Glance 2012: OECD Indicators