Renesansda FESB-a: Naši inženjeri ne čekaju na posao

Prigodom početka nove akademske godine rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Ivan Pavić jučer je u ime Sveučilišta pozdravio 600 brucoša, budućih inženjera elektrotehnike, strojarstva brodogradnje, računarstva i industrijskog inženjerstva, na splitskom FESB-u.

FESB

Kako je rekao, FESB je jedna od najboljih sastavnica ovdašnjeg Sveučilišta, a razlog njegova dolaska jest i činjenica da je iznimno velik broj novoupisanih studenata na ovome fakultetu označio i neke nove, po njemu, pozitivne trendove.

Brodovi će se uvijek graditi

- Nakon što su studenti godinama najviše upisivali pravo i ekonomiju, sada se više opredjeljuju za tehničke znanosti, koje su pokretač gospodarskog razvoja. Ekonomski problemi Hrvatske dijelom su i nastali jer smo se kao društvo više bili orijentirali na trgovinu, umjesto na proizvodnju - poručio je novim studentima jučer rektor, te izrazio nadu da će većina njih nakon završetka studija najprije posao pronaći u domovini.

Kazao je i kako ga osobno raduje što je dobar dio brucoša za svoj smjer za FESB izabrao novosnovani studij industrijskog inženjerstva, u čijem je osnivanju i osobno sudjelovao, te će na tom studiju predavati mikroekonomiju.

Upitan da prokomentira činjenicu da je, nakon godina suše, i zbog velikih “škverskih muka”, dobar dio brucoša upisao brodogradnju, rektor je kazao da će se brodovi uvijek graditi, ako ne u nas, a onda u inozemstvu i da će naši stručnjaci iz brodogradnje moći naći zaposlenje.

A da će diplomanti FESB-a bez problema naći posao vjeruje i danas već bivši dekan FESB-a prof. dr. sc. Tomislav Kilić, koji je od ponoći svoju dužnost prepustio prof. dr. sc. Srđanu Podrugu.

- Na Zavodu za zapošljavanje gotovo i nema inženjera koji su završili FESB - kazao je Kilić, koji je na početku akademskog obrazovanja brucošima zahvalio što su izabrali upravo taj fakultet na kojem ima 2700 studenata, a koji je od 1960. godine proizveo čak 6000 visokobrazovanih stručnjaka.

Dekan Podrug: Studiranje je ozbiljan posao
- Studentski period je najljepši period života. Osim da budete uspješni studenti, prvenstveno vam želim da budete dobri ljudi i dobri prijatelji - poručio je Kilić.

Novi dekan Podrug je, pak, brucoše upozorio da je studiranje ozbiljan posao koji iziskuje osmosatno radno vrijeme, te im poželio da se za tri godine opet nađu u velikom amfiteatru gdje će im se svečano uručiti diplome.

Diana Barbarić, slobodnadalmacija.hr