Pušači imaju niži kvocijent inteligencije

Utječe li pušenje na snižavanje kvocijenta inteligencije ili se na cigarete navuku uglavnom manje inteligentni nije objašnjeno, no da pušači u pravilu imaju niži kvocijent iteligencije novo je istraživanje dokazalo.

PusenjePušenje je direktno povezano s nižim kvocijentom inteligencije, potvrdili su to rezultati istraživanja na više od 20.000 zdravih muškaraca u dobi između 18. i 21. godine kojeg su proveli znanstvenici na izraelskom Sveučilištu Tel Aviv.

Od ukupnog broja ispitanika, njih 28 posto su bili aktivni pušači, 3 posto bivši pušači, a njih 68 posto se nikada nije trovalo nikotinom. I dok se IQ kod nepušača kretao oko 101, prosječan kvocijent inteligencije kod pušača je iznosio 94. Muškarci koji su pušili više od kutije cigareta na dan prosječan IQ se kretao oko 90. Iako se "standardna" razina IQ-a kreće između 84 i 116, razlika primijećena tijekom istraživanja se smatra značajnom.

Istraživanje nije moglo dokazati uzrokuje li pušenje niži IQ ili su osobe s nižim kvocijentom inteligencije predisponirane za pušenje.

ordinacija.hr