Prosvjetari tuže Vladu zbog plaće niže i do 800 kuna

Nered za vrijeme godišnjih odmora. Mnogi učitelji i profesori šokirali su se kad su dobili plaću za srpanj: nekima je smanjena i do 800 kuna.

Nezadovljni profesorIako je Vlada donijela odluku o ukidanju takozvanog prosvjetnog dodatka - upućeni tvrde da se to smanjenje nije smjelo već sada odraziti na plaće, tijekom godišnjih odmora. Vladi zato prijeti - poplava tužbi.

Čini se da bi problem mogao biti velik i za proračun težak milijune kuna. Jer kako smatraju u sindikatu Preporod - nije se smjelo dogoditi da u srpnju ijednom učitelju bude smanjena plaća.

'Nažalost, to se dogodilo nesmotrenošću ministra Željko Jovanovića koji nije na vrijeme obavijestio škole kako obračunavati plaće. Mi ćemo kao sindikat vrlo brzo krenuti s pilot-tužbama ako u što kraćem roku ljudi ne dobiju razliku plaće za srpanj', rekao je Željko Stipić iz školskog sindikata Preporod za HTV.

Prozvani ministar kaže da nema komentara te da ne smije davati izjave dok traje proces mirenja sa sindikatima, pa je slučaj prokomentirao stručnjak za radno pravo.

'Svima kojima je umanjena plaća dok su se nalazili na godišnjem odmoru, kada im je trebalo isplatiti naknadu plaće u koji ulazi prosjek plaća zadnja tri mjeseca, nije trebala biti umanjena i imaju veliku izvjesnost uspjeha u sudskim sporovima', rekao je Viktor Gotovac s Katedre za radno i socijalno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Da paradoks bude veći, zbog očito loše komunikacije s mjerodavnima, srpanjske plaće prosvjetarima su se isplaćivale svakako: nekima nije oduzeta ni kuna, drugima od 200 do 400 kuna, a profesorima pred mirovinu i do 800 kuna.

Više informacija i na www.sindikat-preporod.hr

tportal.hr