Prosvjetari od danas ostaju bez dodataka na plaću

Plaće padaju između 120 i 600 kuna! Manjak se neće osjetiti na plaći za srpanj.

UčiteljicaUkidanjem prosvjetnog dodatka na rashodima za zaposlene će se do kraja ove godine uštedjeti 183 milijuna kuna.

Od danas, 1. kolovoza na snazi je Vladina odluka o ukidanju isplate dodatka na plaću učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama prema kojoj oni ostaju bez dodatka na plaću od 3, 5, 7 ili 9 posto. Time će prosvjetarima plaće pasti između 120 i 600 kuna, no to se još ne bi trebali osjetiti na plaći za srpanj jer se ona većim dijelom obračunava kao naknada plaće za vrijeme godišnjeg odmora, kao prosjek triju prethodnih plaća.

Učitelji i profesori neće značajnije osjetiti ukidanje dodataka na plaći za srpanj, jer se ona većim dijelom obračunava kao naknada plaće za vrijeme godišnjeg odmora, kao prosjek triju prethodnih plaća u koje je dodatak bio uključen, kao i druge naknade, kaže predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Ukidanje "uredbe 3,5,7,9" Vladina je odmazda i ucjena sindikatima koji nisu pristali na izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU), ustvrdio je Mihalinec u izjavi za Hinu.

Smatra da bi Vlada trebala donijeti novu uredbu i nastaviti isplaćivati prosvjetni dodatak, a još bolje rješenje po njegovu mišljenju bilo bi uvrštavanje prosvjetnog dodatka u kolektivni ugovor.

Vlada je bez veće štete za proračun mogla pričekati sindikalni referendum o izmjenama TKU-a u rujnu i dotad isplaćivati dodatak, kaže Mihalinec.

Prema procjenama Vlade, ukidanjem prosvjetnog dodatka na rashodima za zaposlene će se do kraja ove godine uštedjeti 183 milijuna kuna.

Vlada je zaključak kojim se od 1. kolovoza ukida uvećanje uvećanje koeficijenata složenosti poslova za 3, 5, 7 i 9 posto ovisno o godinama staža donijela 19. srpnja, nakon što su četiri sindikata javnih službi odbila potpisati izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe.

Vlada je htjela preko izmjena TKU-a uštedjeti dvije milijarde kuna na izdacima za javne i državne službenike kroz ukidanje ili smanjenje materijalnih prava, poput regresa, božićnice, jubilarne nagrade ili naknade za prijevoz, no čelnici sindikata osnovnih škola, srednjih škola, znanosti i visokog obrazovanja te medicinskih sestara to su odbili inzistirajući da im se ta sredstva moraju isplatiti retroaktivno, kada prođe kriza.

Uredba o dodatku na plaću učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama donesena je u prosincu 2002. i vrijedila je u 2003. i 2004., a kako više nije na snazi niti je umjesto nje donesen drugi propis, uvećanja koeficijenata isplaćivala su se zapravo bez pravnog temelja.

jutarnji.hr