Pronašle način za bijeg s burze rada

Mladi profesori osmislili su program i dodatno se educirali kako bi pomogli ženama bez posla da otvore vlastiti biznis. I to u svijetu kozmetike! Program je polučio veliki uspjeh.

DepilacijaNezaposlenoj majci dvoje djece Ivi Tokić, koja je već šest godina na burzi rada, nije bio problem upisati se ljetos ponovo u srednju školu ne bi li došla do novog zanimanja. Dotad je kao trgovkinja mogla zaraditi 2.500 kuna. Sada, pak, sa završenim programom za aromakozmetičarku planira otvoriti vlastiti kozmetički salon u Zagrebu.

No, Iva je samo jedna od 80 žena s područja Zagreba i Vukovara koja je prošla kroz program Regionalna suradnja u kozmetici - put k tržištu rada. Riječ je o programu koji su osmislili mladi profesori Prirodoslovne škole Vladimira Preloga i proveli ga u suradnji sa Strukovnom školom Vukovar.

Predost imale samohrane majke, one kojima supruzi ne rade...
Za njega je iz EU fondova povučeno 160.985 eura, dok su dva grada sudjelovala s po 10.000 eura. Kako bi program proveli, mladi su profesori prvo prošli edukaciju kod europskih partnera koji primjenjuju najnovije svjetske trendove u kozmetici. A potom je s burze rada povučeno 80 nezaposlenih žena, koje je program zanimao. Prednost su imale samohrane majke, žene sa školskom djecom, one čiji supruzi ne rade ili one s najduljim stažem na burzi. Obrazovane su kroz četiri programa - manikura, aromakozmetika, vizažistica i voditeljica kozmetičkog salona.

"Kozmetika danas napreduje jednako kao i informatika. Ljudi naprosto sve više ulažu u vlastiti izgled", kazao je za Vjesnik Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

S više znanja lakše do posla
"Prethodno smo istraživali domaće tržište i shvatili da je nezaposlenost doista sve veća, a da glavni postotak čine žene. Programi doškolovanja koji se nude u ovoj struci u većini slučajeva ne upisuju se u radne knjižice, što je veliki nedostatak. S druge strane, u četverogodišnje školovanje za zanimanje kozmetičar ne stane sav nastavni sadržaj koji bi na današnjem tržištu rada osigurao konkurentnost i zato smo odlučili razviti nove programe koji nisu namijenjeni samo našim učenicima nego svim nezaposlenim ženama", dodatno je, pak, pojasnila voditeljica projekta, profesorica fizike Marina Marić.

I polaznice ističu kako su stekle nova znanja i vještine.
"Upoznale smo svojevrsnu širinu razmišljanja i potkrijepile se novim praktičnim i teorijskim podacima. Na primjer, sada znam da povijest umjetnih noktiju seže do vremena dinastije Ming u Kini kada su plemići nokte učvršćivali rižinim papirom, svilom i porculanskim prahom", ističe polaznica iz Vukovara, koju čeka radno mjesto u salonu ljepote, a kad skupi dovoljno prakse i novca, želi otvoriti vlastiti salon.

net.hr