Profesori će rušiti studente kako bi fakultetima osigurali prihode?

Akademska solidarnost nezadovoljna odlukom o besplatnom studiranju.

StudenticeAko student padne samo jedan ispit, neće imati potrebnih 55 ECTS bodova i morat će sam plaćati studij.

Sindikat Akademska solidarnost nezadovoljna je Odlukom Vlade o punoj subvenciji participacije u troškovima studija za redovite studente na javnim visokim učilištima u akademskim godinama od 2012./13. do 2014./15. Maja Milković u ime Akademske solidarnosti kazala je da su slična rješenja bila predložena reformskim paketom zakona bivšeg ministra Radovana Fuchsa koji uslijed velikog otpora nisu ni usvojeni.

- Nismo zadovoljni jer 3.600 kuna glavarine koliko će fakulteti dobivati po studentu nije dovoljno da pokrije troškove studija pa će fakulteti i sveučilišta i dalje morati tražiti druge izvore kako bi pokrili troškove - kazala je Milković. U sindikatu smatraju i da su uvjeti prestrogi jer student koji padne jedan ispit neće imati potrebnih 55 ECTS bodova i morat će sam plaćati studij. U tome vide i dodatni problem - budući da fakulteti neće dobivati dovoljno novca, a da jedan ispitni pad praktično znači plaćanje studija, u sindikatu strahuju da će pojedini profesori namjerno rušiti studente kako bi fakultetima osigurali potreban prihod.

Odlukom Vlade od četvrtka osigurava se 668,6 milijuna kuna zaključno s 2015. godinom. Odluka se odnosi na one koji će u akademskim godinama 2013./14. i 2014./15. prvi put upisati prvu godinu studija na javnom visokom učilištu, na one koji su u trenutku upisivanja godine 2012./13. do 2014./15. u prethodnoj godini stekli najmanje 55 ECTS bodova (iznimka su studenti koji imaju invaliditet od 60 posto i koji moraju imati 30 ECTS bodova). Odluka se odnosi i na one koji u godini 2012./13. prvi put upisuju drugu godinu diplomskih sveučilišnih ili specijalističkih diplomskih stručnih studija, odnosno četvrtu, petu ili šestu godinu integriranih i diplomskih sveučilišnih studijskih programa.

Sredstva u iznosu od 11 milijuna kuna, koliko je potrebno za ovu godinu, osigurana su proračunom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Novac potreban za sljedeće dvije godine, 118,6 milijuna za 2013. godinu i 263 milijuna za 2014. godinu, predviđena su u projekcijama državnog proračuna, dok će sredstva za 2015. godinu u cijelom iznosu biti osigurana u proračunu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za tu godinu.

Tihomir Ponoš, glas-slavonije.hr