Profesor Sanader

Političko iskustvo, brojni kontakti u zemljama EU, doktorat te dolazak Busha u Hrvatsku na izravan poziv Ive Sanadera presudili su u pregovorima u kojima se bivši premijer borio za posao predavača na američkom Sveučilištu Columbia.

prof_sanaderPoznati američki Institut Harriman, na uglednom privatnom Sveučilištu Columbia iz New Yorka, angažirao je bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kao predavača s područja političkih znanosti i šefa znanstveno-istraživačkog tima o jugoistočnoj Europi.

Pregovori s Upravom Sveučilišta trajali su posljednjih nekoliko tjedana, a ključnu ulogu navodno su odigrale Sanaderove veze u Republikanskoj stranci. Kao odlučujuće činjenice u njegovom angažiranju u obzir su uzeti njegovo političko iskustvo bivšeg premijera države na jugoistoku Europe, brojni kontakti u regiji i zemljama Europske unije, doktorat znanosti, koji je, doduše, s posve drugog područja, a jedna od najvažnijih činjenica je i dolazak američkog predsjednika Georgea Busha 2008. na izravni poziv premijera Sanadera u Hrvatsku, piše Jutarnji list. Zahvaljujući svemu tome Sanader je postao gostujući suradnik poznatog Instituta, na kojem je već dvaput držao predavanja.

Angažiranje bivših političara kao predavača na prestižnim američkim sveučilištima nije rijetka pojava, no praksa je da pozive dobivaju isključivo ugledni i utjecajni europski i američki političari. Sanader je angažiran unatoč svim skandalima.

danas.net.hr