Prijavite se na besplatan edukativno-rezidencijalni program Gangplank pod vodstvom Brune Pocherona!

Gangplank Zagreb, radioničko / rezidencijalni program po principu razmjene znanja, održat će se od 11. od 18. lipnja u Teatru &TD.

Prijavite se na besplatan edukativno-rezidencijalni program Gangplank pod vodstvom Brune Pocherona!

Gangplank se bavi pitanjem umrežavanja i interdisciplinarnog stvaralačkog procesa u suvremenim, prvenstveno, izvedbenim umjetnostima te pitanjem tehnologije kao sve prisutnijeg dramaturškog sredstva. uz sudjelovanje renomiranim inozemnih multimedijalnih umjetnika.

Gangplank naglasak stavlja na: interaktivnost i umrežavanje, strategiju za razvoj zajedničkih alata, princip open sourcea, mjesto i važnost tehnologije u stvaranju izvedbe, uključivanje edukativnih elemenata u interdisciplinarni rad... Gangplank Zagreb 2013. bavio se, uglavnom, kazališnom rasvjetom i razvijanjem rada na LanBox-u. Istraživački proces ovogodišnjeg izdanja Gangplanka započet će uključivanjem drugih medija, kao što su zvuk i video, u proces. Istražit ćemo moguće odnose (u smislu razmjene podataka) između svjetla, zvuka i videa: inter-software, inter-hardware i inter-ljudska komunikacija.

Osnovne teme Gangplanka obrađivat će se kroz pokušaj njihovog razumijevanja, ilustriranja i eksperimentiranja:

-Protokoli za digitalnu komunikaciju kao što su OSC, MIDI, Artnet
-Haptički načini upravljanja i kontroliranja digitalnih medija: crtanje svjetlom i prikupljanje zvuka - smještanje u prostor putem grafičkih tableta ili HID-a, upotreba generičkih video alata za zvuk i svjetlo
-Upotreba podataka koji dolaze iz analiza zvučnih frekvencija i analiza RGBA boja iz videa kako bi okinuli, reagirali na svjetlo (konvencionalni izvori svjetla, kao i tzv. pametne naprave)
-Mrežna komunikacija između uređaja kao korisno sredstvo za postizanje dobre sinkronizacije između svjetla i videa u stvarnom vremenu
-Istraživanje potencijala senzora različitih nivoa složenosti kao poticaj za 3 medije (mikrofoni, senzori za čelo, senzori za igrice poput kinecta)

Pod vodstvom francusko-njemačkog dizajnera rasvjeta Brune Pocherona, koji se bavi i razvijanjem dramaturških, tehnoloških i komunikacijskih alata za mrežni suradnički proces, uspostavit će se grupa motiviranih tehničara i umjetnika koji će svoje interese, sposobnosti i osobna znanja usmjeriti k zajedničkoj konceptualizaciji i realizaciji slobodnih softverskih alata za scensko izvođenje.

Radionica je namijenjena profesionalnim kazališnim majstorima i tehničarima rasvjete, tona i videa, glazbenicima, multimedijalnim umjetnicima, video umjetnicima…

Broj polaznika radionice je ograničen, a rok za prijavu je 6. lipnja. Prijava treba sadržavati ime i prezime, kontakt telefon te dosadašnje iskustvo rada s navedenim elementima. Prijave šaljite na engleskom jeziku na e-mail adresu itdteatar@gmail.com, obavijest o sudjelovanju primit ćete 7. lipnja. Radionica je besplatna, a održat će se u Teatru &TD od 10 do 15 sati.

Bruno Pocheron, francuski umjetnik s berlinskom adresom, studirao je vizualne umjetnosti u Francuskoj, a diljem Europe je radio kao tehnički ravnatelj, dizajner svjetla, dizajner scene i zvuka s Isabelle Schad, Christine De Smedt, Liliom Mestre, Davisom Freemanom, Eszter Salamon, Martenom Spangbergom, Alice Chauchat, Alix Eynaudi, Juanom Dominguezom, Xavierom Le Royem, Anne Juren, Martinom Nachbarom, An Kaler, Sašom Božićem i Litóm Walkey.

Uz Isabelle Schad i Bena Andeersona, inicijator je platforme Good Work koja je usmjerena na predstavljanje i percepciju tijela na sceni i u društvu. B. Pocheron jedan je od pokretača Gangplanka, suradničke mreže koja problematizira pitanje umrežavanja i interdisciplinarnog stvaralačkog procesa u suvremenim izvedbenim umjetnostima te tehnologiju kao sve prisutnije dramaturško sredstvo.

Izvor: SCZG