Prerani seks stopira daljnju naobrazbu

Istraživanje je pokazalo da cure i dečki koji izgube nevinost prije 16. godine života osjećaju zrelije i odraslije od svojih 'netaknutih' vršnjaka pa se češće odustaju od faksa.

Djevojka

Tinejdžeri koji stupe u seksualne odnose prije 16. godine imaju manje šanse da se odluče na nastavaka školovanja nakon završetka srednje škole.

Znanstvenici tvrde da tinejdžeri koje prerano stupe u seksualne odnose smatraju sebe ''odraslima'' i daljnja naobrazba im se ne čini nužnom.

Studija je pokazala da i dječaci i djevojčice nakon gubitka nevinosti smatraju sebe zrelijima, što utječe i na njihove ambicije.

Šestogodišnju studiju provelo je glasgowsko sveučilište na 5.000 učenika, a cilj je bio otkriti negativne posljedice preranog stupanja u seksualne odnose na daljnju edukaciju.

Rezultati studije objavljene u časopisu Journal of Adolescence temeljili su se na analizi podataka prikupljenih intervjuiranjem dječaka i djevojčica u dobi od 14 do 18 godina o njihovom namjerama i planovima za daljnje obrazovanje. Dobivene brojke su potom uspoređene sa stvarnim brojem onih koji su zapravo nastavili sa školovanjem.

Pokazalo se da s daljnjim školovanjem nije nastavilo 39 posto onih koji su izgubili nevinost prije 16 godine života za razliku od 24 posto ''nevinih'', koji su također odustali od daljnje edukacije.

Voditeljica istraživanja Alison Parkes kaže da oni koji su se prerano upustili u seks obično troše više i u ozbiljnoj su vezi pa se ranije počnu ponašati poput odraslih.

net.hr