Prema on line prijavama najtraženiji su studiji psihologija i građevina

Na Filozofski fakultet dosad se prijavilo 7885 kandidata, a prima ih se 1117. Drugo mjesto zauzima Pravo - prijavilo ih se 5000, a mjesta ima za 990.

Iako u Vladi, sudeći po novim mjerama za gospodarski oporavak, priželjkuju da se među pet top fakulteta napokon pojave oni tehničkog smjera, to se ove godine ipak neće dogoditi. Jer prema najnovijim podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, u Lijepoj Našoj i ove jeseni najveći broj budućih brucoša želi do indeksa društvenih fakulteta.

Foto:GoranStanzl

>>TOP studiji za akademsku godinu 2010./2011.

Posljedice afere Indeks

Pokazale su to on line prijave maturanata prema kojima je na prvom mjestu Filozofski fakultet u Zagrebu, za koji se već prijavilo 7885 kandidata, a mjesta ima za samo njih 1117.

Ništa manja navala nije ni na Pravnom fakultetu u Zagrebu koji upisuje 990 brucoša, a zasad već ima više od pet tisuća prijavljenih kandidata. Na visokom trećem mjestu je zagrebački Učiteljski fakultet sa 5077 prijava, na četvrtom Fakultet političkih znanosti koji želi studirati 4728 brucoša, a tek na petom jedan iz grupacije tehničk src="http://new.edukacija.hr/resources/tinymce/jscripts/tiny_mce/themes/advanced/langs/hr.js" type="text/javascript"> ih fakulteta - Građevinski, također u Zagrebu, sa zasad 4263 prijavljena kandidata.

Zanimljivo, među deset najpoželjnijih fakulteta našla su se i dva ekonomska fakulteta, i to onaj u Splitu i Rijeci. Tradicionalno popularni zagrebački Ekonomski fakultet ove je godine s popisa najfakulteta "ispario". No teško bi se za takvo stanje mogla okriviti afera Indeks, s obzirom na to da se na popisu najpopularnijih fakulteta, i to na desetom mjestu, našao istom aferom najuzdrmaniji Prometni fakultet u Zagrebu.

- Da, imali smo tu aferu na koju se sada ne bih želio vraćati, ali mogu reći da smo opravdano na mjestu na kojem jesmo. Prometni fakultet nudi široko tehničko obrazovanje. Svatko tko završi Promet može najlakše mijenjati usmjerenje. Osim toga, Promet je budućnost ove države. Taj segment dosad se zapostavljao. Nije se ulagalo u željeznički niti aviopromet. To se mora dogoditi i kandidati to očekuju i prepoznaju - kaže Ivan Dadić, dekan Prometnog fakulteta u Zagrebu.

I kada se pogleda popis najpoželjnijih studijskih programa, top lista je gotovo istovjetna onoj najpopularnijih fakulteta. Opet je Filozofski fakultet u Zagrebu na vrhu, točnije studij psihologije, na kojem se za jedno slobodno mjesto, prema prijavama, natječu čak 33 kandidata.

U jednu klupu studija građevine i politologije želi 21 kandidat, a po 19 ih se natječe za učiteljski i studij novinarstva. U deset najpopularnijih studijskih programa "upali" su i predškolski studij, medicinski, prometni, pravni i studij elektrotehnike i računarstva. I svi su na zagrebačkim fakultetima.

Očekivani podaci

Ovi podaci nisu previše iznenadili predsjednika Rektorskog zbora i rektora Sveučilišta u Splitu Ivana Pavića, no upozorava da bi se oni ponešto ipak mogli izmijeniti do lipnja, dokad kandidati imaju pravo promijeniti svoju odluku. Na popis je, dodaje, utjecalo i to što svaki kandidat ima pravo ove godine prijaviti čak 10 studijskih programa, a većina kandidata će, kaže, uspjeti upisati se na neki od prva tri izbora.

- Ipak, ne čudim se što je Filozofski fakultet najpopularniji. To je stanje koje traje već dugo godina zato što Filozofski fakultet ima jako puno studijskih programa. Ista je situacija i s Pravnim fakultetom. U Splitu je i inače uobičajeno da se mnogi kandidati uz željeni fakultet prijave, radi sigurnosti, i na pravni ili filozofski fakultet - objašnjava Pavić.

Uvjeren je i da je na prijave utjecalo "kašnjenje" odluke o ukidanju školarina za brucoše.

- Velik se broj kandidata, misleći da od besplatnih školarina neće biti ništa, vjerojatno prijavio na one fakultete koji su imali veću kvotu za studente bez plaćanja - smatra Pavić.

Fakulteti će dobiti polovicu školarine iz proračuna

Mogućnost da svaki kandidat ima pravo odabrati čak deset studijskih programa i poredati ih po redoslijedu koji njemu odgovara uvelike olakšava ovogodišnje upise. I zapravo omogućuje gotovo svakome tko se želi upisati na neki fakultet da to i uspije. Novost, ali i veliko olakšanje ponajprije za roditelje, jest i činjenica da ove jeseni nijedan brucoš prvu godinu svog studija neće plaćati, već će se novac za njihove školarine pronaći u proračunu. Prema postojećem prijedlogu, koji će Rektorski zbor prihvatiti najvjerojatnije danas, svaki će fakultet dobiti 50 posto od iznosa školarine za svakog upisanog brucoša.

vecernji.hr