Povezivanje kvalitete i pravednosti u visokom obrazovanju u Hrvatskoj

Institut za razvoj obrazovanja u suradnji s partnerima započeo rad na povezivanju kvalitete i pravednosti unutar postupaka za osiguravanje kvalitete na visokim učilištima u Hrvatskoj.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO), u suradnji s projektnim partnerima (Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Zadru, Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu, Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i Agencija za znanost i visoko obrazovanje) i međunarodnom stručnjakinjom prof. Liz Thomas, započeo je rad na projektu E-quality: Povezivanje kvalitete i socijalne uključenosti u visokom obrazovanju u Hrvatskoj. Glavni cilj projekta je doprinijeti unapređenju sustave kvalitete na visokim učilištima kroz uvrštavanje standarda pravednosti u postupke putem kojih se prati i razvija kultura kvalitete na visokim učilištima. Detaljne informacije o projektu, ali i o samoj temi pravednosti i osiguravanja kvalitete na visokim učilištima, možete pronaći na službenoj internetskoj stranici projekta www.ipa-equality.eu.

Kako bi se doprinijelo unapređenju kulture kvalitete na visokim učilištima temeljene na pravednosti, kroz projekt će biti razvijene socijalno uključive prakse osiguravanja kvalitete na partnerskim visokim učilištima te će biti osmišljena oznaka kvalitete koja bi se dodjeljivala institucijama visokog obrazovanja u Hrvatskoj koje potiču pravednost i socijalnu uključenost. Do sada je u sklopu projekta provedeno projektno istraživanje među studentima iz podzastupljenih skupina na partnerskim institucijama visokog obrazovanja o njihovim potrebama vezanima za uspješno studiranje i završavanje studija, na temelju kojega će se izraditi izvješće i preporuke za partnerska visoka učilišta putem kojih bi dodatno razvili socijalno uključive prakse i uvrstili ih u interne procedure osiguravanja kvalitete. Projekt je započeo 22.08.2013. godine te će projektne aktivnosti trajati do 21.02.2015. godine.

Ovom prilikom najavljujemo održavanje zajedničkog projektnog seminara na Sveučilištu u Rijeci koji će se održati 28.03.2014. godine. Na projektnom seminaru će biti predstavljeni rezultati projektnog istraživanja te u sklopu kojega će međunarodna stručnjakinja na projektu, prof. Liz Thomas i mr.sc. Ninoslav Šćukanec, stručnjak za politike visokog obrazovanja iz Instituta za razvoj obrazovanja održati radionice o primjeni standarda i kriterija pravednosti u procedurama osiguravanja kvalitete na visokim učilištima.