Popularni poslovi koji brzo nestaju

Kako digitalni sektori rastu, poslovi koji se još oslanjaju na starije tehnologije, poput novinarstva, poštara, drvosječa i sličnih rapidno postaju zastarjeli.

Popularni poslovi koji brzo nestaju

Nova studija koju je proveo CareerCast otrila je nekoliko top profesija za koje je predviđen najveći gubitak radnih mjesta do 2022. godine, piše Business Insider. Evo koje su profesije u najvećoj opasnosti od nestanka.

Sve manje poštara, novinara i čitača brojila

Poštare ćemo viđati sve rješe na ulicama, a procjenjuje se da će ih do 2022. godine biti 28 posto manje. Povećano korištenje e-mailova i plaćanje računa online dovodi do smanjenja potrebe za ljudima koji osobno dostavljaju poštu u sandučiće.

Ni farmera više neće biti toliko, jer moderna tehnologija i strojevi omogućavaju vlasnicima poljoprivrednih zemljišta i staja da zapošljavaju sve manje radnika koji bi ručno obrađivali zemlju i ostalo.

Budući da sve više kompanija instalira elektroničke čitače mjernih instrumenata koji bilježe potrošnju električne energije, plina ili vode, bit će potrebno i sve manje mjerača koji odlaze do adrese do adrese i sami očitavaju brojila.

Kako cvjeta online novinarstvo, sve je manje novinara i reportera potrebno za popunjavanje tiskanih izdanja medija koji se sve manje prodaju. Upravo zbog toga stotine novinara ostaje bez posla.

Turistički agenti i stjuardese postaju nepotrebni

I turistički agenti sve su manje traženi. Budući da se sada putovanja, aranžmani i ostalo mogu rezervirati putem interneta, sve se manje ljudi okreće agentima za pomoć u tom području, stoga su oni sve manje i manje potrebni.

Drvosječe su također sve manje potrebni kao radna snaga, a jasno je i da je tu krivac tehnološki napredak.

Posljednjih godina stjuardese su masovno dobivale otkaze, dijelom i zbog toga što se avionske kompanije spajaju. Projekcije zapošljavanja u narednim godinama ne indiciraju nikakve pozitivne promjene za te radnice.

Izvor: Srednja.hr