Pisanje projektnog prijedloga - radionica

Zaklada Kultura nova objavila je javni poziv na sudjelovanje na radionicama Pisanje projektnog prijedloga. Rok za prijavu je 25. ožujka 2014.  

Školska ploča


Radionica je otvorena za predstavnike organizacija civilnog društva koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti u Republici Hrvatskoj, a održat će se u okviru edukacijskog programa 'Razvoj kapaciteta organizacija civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti u RH'.


U okviru ovogodišnjeg edukacijskog programa Zaklada će realizirati dvije trodnevne radionice za dvije različite grupe sudionika, a na svakoj radionici se očekuje 20 sudionika. Radionica za prvu grupu sudionika održat će se od 24. do 26. travnja 2014., dok će se radionica za drugu grupu održati od 08. do 10. svibnja 2014. Radionice će biti održane u Zagrebu.

Svrha edukacijskih radionica je rad na izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva kroz stjecanje vještina koje mogu primijeniti u svojim organizacijama i široj zajednici te tako bolje i konkretnije odgovoriti na dinamično okruženje. Primjenom stečenih znanja organizacije će moći diverzificirati svoje izvore financiranja.

Polaznici radionice će dobiti osnovna znanja i vještine iz dvaju područja - Osnove pisanja projekata i Izrade proračuna, u okviru kojih će biti upoznati s općom strukturom projektnoga obrasca (određivanje i formulacija problema, ciljeva, ciljanih skupina, aktivnosti/metoda i održivosti projekta) te strukturom i praktičnom izradom projektnoga proračuna (definicija i svrha proračuna, elementi svakog proračuna). Radionica neće biti temeljena na obrascima programa podrške Zaklade"Kultura nova.

Tijekom radionica koristi se participativan i interaktivan pristup (kombinacija teorije i iskustvenoga učenja prilagođenog principima učenja odraslih osoba) te različite tehnike i metode koje uključuju: kvalitetna, kratka i jasna izlaganja, različite simulacije, igre, rad na slučaju te različite druge grupne i individualne tehnike i metode. Radionica konstantno pruža okruženje za obostranu komunikaciju između trenera i sudionika te razmjenu iskustava i savjeta.

Uz osnovni trening materijal, svaka organizacija koja bude sudjelovala u radionici dobit će publikaciju 'Korak po korak do uspješnog prijedloga projekta' (Forčić, Gordana i Novota, Slađana, 2006, Zagreb, SMART - Udruga za razvoj civilnog društva) koja donosi primjere iz prakse s fokusom na male jednostavnije projekte, dajući konkretne savjete i smjernice s ciljem što jednostavnijeg usvajanja i unapređenja znanja i vještina u području pisanja projektnih prijedloga.

Radionice će provesti stručni trenerski tim Udruge za razvoj civilnog društva – SMART, koji ima višegodišnje iskustvo u izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva i rada u organizacijama civilnog društva te suradnje s javnom upravom.

Prijaviti se može najviše po dva predstavnika jedne organizacije civilnog društva (udruge ili umjetničke organizacije) koja djeluje u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti. Zaklada se ne obavezuje primiti oba predstavnika.

Prilikom odabira sudionika radionice prednost će imati:
- predstavnici organizacija koje do sada nisu dobile podršku Zaklade Kultura nova;
- predstavnici organizacija koje formalno djeluju manje od 5 godina;
- osobe koje nemaju iskustvo u pisanju projektnih prijedloga;
- osobe koje su mlađe od 30 godina.

Više pročitajte na: Culturnet.hr