Otvoren drugi krug natječaja za kratku SF priču iQ magazina

Kreće drugi krug iQ-ova natječaja za kratku SF priču. Šaljite priče do 15. lipnja.

Otvoren drugi krug natječaja za kratku SF priču iQ magazina

Bravo, autori! U samo tri tjedna na natječaj iQ magazina iSamsunga za kratku SF priču stiglo je čak 40 uradaka! Našlo se tu svega, od vizija budućnosti kroz tehnologiju do teorija zavjere i prilagodbi nekih klasičnih SF tema pa do duhovitih alegorija današnje teške ekonomske situacije. Najbolje od njih možete pročitati u specijalu SF priča.

– Lijepo je što se toliko ljudi odazvalo. Priče su većinom odgovorile na zahtjev natječaja i dobro je što su neke među njima doista bile domaće priče, ne samo po autoru i jeziku, nego i po tematici, likovima, okruženju. No voljela bih vidjeti više takvih priča, onih u kojima autori ne zamišljaju neku apstraktnu budućnost, već ovu našu. Što se tiče priča koje nisu ušle u finale, problemi su često bili povezani sa zanatskom stranom pisanja premda su neke ideje bile zanimljive. O finalistima pak mogu reći samo toliko da među njima ima nekih priča koje bi mirno mogle stajati u bilo kojem svjetskom časopisu – rekla je Milena Benini, autorica, urednica i profesorica književnosti s diplomom sveučilišta St. George u Oxfordu te predsjednica IQ-ovog žirija za najbolju kratku SF priču.

Budući da je IQ tehnološki magazin, poželjno je da pokretač i okosnica radnje budu tehnologija ili tehnološki razvoj u smislu njihova utjecaja na pojedinca i/ili društvo. Drugim riječima, nije toliko zanimljiva "stručna" razrada tehnoloških koncepata i ideja, koliko sociološki i psihološki efekt tehnologije na likove. Poželjno je da se radnja priče odvija u budućnosti, ali to nije uvjet. Pravo natjecanja imaju svi građani Republike Hrvatske i građani iz inozemstva koji pišu hrvatskim jezikom.

Natječaj je javan. Autori uz priču trebaju poslati svoje puno ime i prezime, telefon i adresu (javno se objavljuju samo ime i prezime). Valja također poslati svoju fotografiju i kratke podatke o svom životu i radu. Priče se mogu objaviti i pod pseudonimom, ali podaci moraju biti poznati redakciji.

Najbolje pristigle priče u cijelosti će se objavljivati na Večernjakovom portalu. Na kraju kruga svakog kruga žiri će izabrati jednu od tih priča za objavu i u iQ magazinu, u a završnom izboru na kraju godine dodijelit će i nagradu – Samsungov tablet Galaxy Note 10.1.! No, u pripremi je još nagrada.

Autori se mole da poštuju sljedeće propozicije te da ne šalju već objavljivane radove.

Propozicije: ­

– broj znakova: do 7200 znakova

– obavezna numeracija stranica

– obavezan font Times New Roman (ili neki tome odgovarajući serifni font), a veličina fonta 12

– slanje u rtf ili doc formatu

Žiri: Milena Benini (predsjednica), Tomislav Hrastovčak (iQ magazin i Poslovni.hr), Milena Zajović (Večernji list), Ivan Polojac, PR Specialist Samsung Electronics Adriatic, Zagreb, Danijel Lijović, izvršni urednik portala Vecernji.hr.

Rok za drugi krug traje do 15. lipnja ove godine.

Priče šaljite na e­-mail adresu iq@vecernji.net (sa subjectom SF priča). Priča se može poslati i poštom. Na adresu iQ redakcija, Večernji list, Oreškovićeva 6H/1, Zagreb, s napomenom SF priča.

Saznajte više