Otkazi zaposlenicima osnovnih i srednjih škola?

Oko šest tisuća zaposlenih u osnovnim i srednjim školama od njih ukupno 66 tisuća moglo bi, ako Sabor prihvati predložene izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, u sljedećih nekoliko mjeseci dobiti otkaz. Ta mogućnost izazvala je jučer konsternaciju među prosvjetarima i njihovim sindikatima.

uciteljice

Ukidanje satova

Resorno ministarstvo obrazovanja predloženim izmjenama traži da se nastavnicima u osnovnim i srednjim školama iz norme izbrišu dva sata razredništva tjedno, a osim toga, otvara se mogućnost najavljenom ukidanju malih matičnih škola, povećanju normativa za čistačice sa 600 na 900 metara četvornih te propisivanje obveznog četverogodišnjeg studija za sve ravnatelje. Sve će to, prema nekim kalkulacijama, značiti višak od oko šest tisuća zaposlenih.- Dva sata razredništva u osnovnim školama ima 10 tisuća nastavnika i 7316 profesora u srednjim školama. Ako se to ukine, znači da će im se norma povećati, odnosno da će dva sata više morati predavati predmet, zbog čega će biti višak ljudi. Prema našoj računici, zbog toga bi bez posla moglo ostati gotovo dvije tisuće nastavnika - upozorava predsjednik Sindikata "Preporod" Željko Stipić.

Toj brojci treba pridodati i nekoliko stotina ravnatelja, računovođa i tajnika koji će bez posla ostati zbog ukidanja malih matičnih škola, ali i oko tri tisuća drugog nenastavnog osoblja - čistačica, podvornika, majstora itd.

Koliko ih je viška?

- Nije normalno da škola s dvadesetak učenika ima ravnatelja, računovođu i tajnika. Nitko neće ukinuti škole, nego će samo izgubiti status matičnih i postati područne, a nastavnici će zadržati svoja radna mjesta - odgovara ministar obrazovanja Radovan Fuchs te ističe da je nužno drukčije reguliranje norme nastavnika jer da u nju ne može ulaziti bilo što, primjerice, održavanje zelenila oko škole, kao što je sada slučaj.

Fuchs priznaje da u Ministarstvu rade na programu zbrinjavanja viška zaposlenih, ali o kojem je broju riječ, ne želi govoriti. No, prema neslužbenim informacijama, procjena Ministarstva govori da će u prvoj fazi u osnovnom i srednjem školstvu biti viška oko tri tisuće ljudi.

Isto tako, ukidanjem nešto više od 160 škola koje imaju manje od 150 učenika uštedjelo bi se 60 milijuna kuna godišnje - Mi imamo 84 učenika, osam nastavnika s punim radnim vremenom, ravnatelja, tajnika i računovođu. Svi smo u šoku i mislimo da nije dobro to što planiraju. Mještani su također uzrujani i još ne vjeruju da će se to dogoditi - komentirao je Slobodan Butir, ravnatelj Osnovne škole "Primorski Dolac".

Sindikati na nogama

Spremni smo na sve - od neposluha pa sve do štrajka

- Licemjerno je od premijerke da govori o čuvanju radnih mjesta dok njezini ministri pripremaju mjere kojima se tisuće učitelja baca na cestu - oštar je Željko Stipić, predsjednik "Preporoda". Njegov kolega, predsjednik NSZSŠ Branimir Mihalinec vrlo je jasan: - To će biti razlog za dizanje sustava na noge. To je birokratski i štreberski pokušaj štednje. Nema šanse da na to pristanemo, a na raspolaganju nam je sve - od neposluha do štrajka - upozorio je predsjednik sindikata srednjoškolskih profesora.

vecernji.hr