OkvirKO - priručnik za osnaživanje mladih u procesu izlaska iz alternativne skrbi

Priprema za život - plan izlaska iz skrbi u procesu alternativne skrbi sa svim detaljima predstavljen je na promociji priručnika Okvirko u Zagrebu koju je otvorila Mila Jelavić , pravobraniteljica za djecu, čestitavši voditeljima projekta na uspjehu te naglasivši važnost sudjelovanja mladih u donošenju odluka za svoj život te uključivanju u proces pripreme za samostalan život od njegovo samog početka.

Projekt OkvirkoPriručnik su izdali SOS Dječje selo Hrvatska, Udruga Igra i Dom za djecu Maestral.

Projekt Okvirko predstavila je Sunčana Kusturin iz Udruge Igra, a posebne dijelove priručnika mlade osobe koje su sudjelovale u njegovoj izradi, Kruno Topolski i Željka Kuzman. „Definirali smo devet ključnih kompetencija koje mladi trebaju razviti u procesu izlaska iz skrbi, a priručnik će im dati strukturu i osnažiti njihove kapacitete da samostalno brinu o sebi kao i njihovu spremnost pridonošenja društvu“, rekla je na predstavljanju Sunčana Kusturin. Kruno Topolski je zahvalio stručnjacima uložili puno volje i truda u projekt; „Nikada prije nisam toliko razmišljao o tome što sam dobio odrastanjem u domu. Nakon radionice zaključio sam da smo stvarno bogati, snažni i da se imamo čime ponositi“, kazao je.

U drugom dijelu promocije prikazan je i dokumentarni film "Okus skrbi", koji je nastao kao ideja za vrijeme izrade priručnika, i kojim se pokušava gledatelju predočiti s kakvim se poteškoćama mladi koji izlaze iz skrbi suočavaju i koje su to njihove jake snage koje im pomažu da se u tom procesu uspješno snađu i postanu samostalni.

„OkvirKO“ je okupio radnu grupu od 18 stručnjaka koji kroz CZSS, obiteljske centre, domove za djecu, odgojne domove, udomiteljske obitelji i nevladine organizacije rade na pripremi mladih za izlazak iz skrbi i 3 mladih koji su izašli iz dječjeg/odgojnog doma i udomiteljske obitelji.

U protekle dvije godine radna grupa kreirala je „Okvir za osnaživanje mladih koji su u procesu izlaska iz skrbi“ koji se temelji na aktivnoj participaciji mladih te pružanju koordinirane i kontinuirane podrške mladima u posljednjoj godini života u skrbi i tijekom prve godine nakon izlaska iz skrbi.

U procesu izrade konzultirali smo 79 stručnjaka, 53 mladih i 10 udomitelja kako bi završni materijal bio usklađen sa teorijom, praksom i potrebama korisnika. „Drago nam je da smo mi kao organizacija imali priliku sudjelovali u kreiranju ovog priručnika, a posebno se to odnosi na aktivno uključivanje mladih osoba koje nastojimo što više angažirati u procese SOS Dječjeg sela Hrvatska.“ , istaknuo je Krešimir Makvić iz SOS DSH.

OkvirKO čine tri međusobno povezane publikacije i dvd sa film Okus skrbi:

Publikacija 1.: Zašto OkvirKO? – donosi pregled teorijskog i zakonodavnog okvira veznog iz izlazak iz skrbi te prijedlog radne skupine o otme kako bi sustav izlaska iz skrbi u RH trebao izgledati.

Publikacija 2.: Katalog Kompetencija „KaKo“ – donosi prijedlog od 9 kompetencija, područja kroz koja se kompetencija razvijaju te prijedloga načina za razvoj istih

Publikacija 3.: JA ću ovako! – radna bilježnica za mlade – donosi radne listove koje mladi u procesu izlaska iz skrbi mogu ispunjavati.

Multimedijalni DVD: donosi pdf. Verziju svih publikacija, recenzije i film Okus skrbi u kojem sadašnji i bivši korisnici alternativne skrbi govore o procesu izlaska iz skrbi.

Krešimir Makvić

Mila Jelavić

Organizatori

Okvirko priručnik