Odljev mozgova usporava razvoj SAD-a iliti 'Muke stranih studenata'

U kuloarima američkog Kongresa u posljednje vrijeme vodi se rasprava o tome kako spriječiti odljev mozgova i na najbolji način restrukturirati imigracijski sustav.

Strani studenti

Imigracijski sustav bi motivirao strane studente s američkim diplomama da ostanu raditi i živjeti u SAD-u, održavajući tako državu konkurentnom na globalnoj razini.

Neki to nazivaju 'obrnutim odljevom mozgova', piše Glas Amerike, izvještavajući o problemima s kojima se u SAD-u suočavaju strani studenti.

Strani studenti masovno dolaze na postdiplomske studije i doktorate na američkim sveučilištima iz znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike. No, mnogi među njima, poput studenata iz Kine, nisu u mogućnosti dobiti vizu za rad u SAD-u nakon završenog studija. Samo u 2009. čak dvije trećine doktorata iz fizike i inženjeringa na visokim školama u SAD-u završili su strani studenti.

Strani studenti žele ostati u SAD-u
Xiao Qin iz Pekinga radi na doktoratu iz kompjuterskih znanosti na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu. Nakon toga, kaže, želio bi raditi za Google, Yahoo ili Microsoft: 'Naravno, svi mi želimo ostati u SAD-u nekoliko godina, ali ako ne uspijemo dobiti potrebnu radnu vizu, moramo napustiti zemlju.'

SAD je ograničio broj stranaca kojima je zbog karijere dopušteno ostati u državi. Kritičari kažu da takva imigracijska politika ide nauštrb Amerike, koja time gubi i svoje najbolje studente.

'Nekoć smo pozivali najbriljatnije studente u svijetu da se nastane ovdje, a sad ih od toga odvraćamo. Nakon što smo ih educirali i obučili na svojim sveučilištima, više nisu dobrodošli, iako bi svojim znanjima itekako mogli obogatiti našu zemlju', napominje kongresnica iz Kalifornije Zoe Lofgren.

Deset godina za stalni boravak
Visokotehnološke tvrtke nastoje uposliti stručnjake koji su diplomirali na najboljim američkim sveučilištima. Međutim, pojedini poslodavci – poput tvrtke Texas Instruments – upozoravaju da njihovim strancima ponekad treba i deset godina da bi dobili stalni boravak u SAD-u.

'To je neodrživo. Takva politika uvelike šteti našoj kompaniji i industriji općenito, a našim uposlenicima predstavlja dodatni teret i stres', kaže Darla Whitaker, zamjenica direktora Texas Instrumentsa.

SAD ograničava broj imigranata na temelju zemlje porijekla, pri čemu najduže čekaju uglavnom studenti iz velikih zemalja. Nedavno istraživanje Nacionalne zaklade za američku politiku pokazuje da bi visokokvalificirani državljanin Indije mogao na stalni boravak čekati čak 70 godina.

Izgubljena veza sa stvarnošću
Vivek Wadhwa, koji radi na sveučilištima Harvard i Duke, provodi istraživanje o poduzetnicima koji su doselili u SAD iz drugih zemalja: 'Izgubili smo vezu sa stvarnošću. Živimo u ekonomiji u kojoj su znanje i konkurencija od ključne važnosti. Ako ne zadržimo tu kvalitetnu radnu snagu, ako ne ostanemo konkurentni, izgubit ćemo. Postat ćemo zemlja trećeg svijeta, a oni će postati zemlja kakva smo mi danas.'

Kongres trenutno razmatra načine kako bi promijenio američku imigracijsku politiku. Međutim, do sada nije postignut dogovor o tome kako spriječiti odljev mozgova i zadržati stručnjake iz stranih zemalja u SAD-u nakon što završe postdiplomski studij ili doktorat na nekom od vrhunskih američkih sveučilišta.

S.S., tportal.hr / Glas Amerike