Nezaposlenim mladima stigla pozitivna vijest

Za vojsku mladih nezaposlenih ljudi na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje stigla je dobra vijest - u njihovo zapošljavanje i stjecanje neophodnog radnog iskustva aktivnije će se uključiti i privatni sektor.

U zapošljavanje mladih uključit će se privatni sektor

Brojni mladi koji čekaju priliku za zaposlenje na burzi rada mogli bi nešto kraće čekati na istu. Naime, u uključivanje mladih na tržište rada trebao bi se uključiti i privatni sektor.

Privatne tvrtke uključivat će mlade na tržište rada

U Dubrovniku je u srijedu više od dvadeset velikih regionalnih tvrtki potpisalo povelju o inicijativi za zapošljavanje mladih, izvijestio je sinoć dnevnik Nove TV.

Tako će velike tvrtke zajedno pokretati programe zapošljavanja i tako mladima dati priliku za učenje kroz posao te stjecanje neophodnog prvog radnog iskustva.

Kompanije će mlade pripremati za tržište rada, a osim s privredom, cijeli projekt trebao bi se povezati i sa obrazovnim sustavom.

Obveza zapošljavanja određenog broja mladih

U ovaj se projekt uključila i Europska banka za obnovu i razvoj, a već sada se nove tvrtke također žele uključiti u spomenuti program.

- Organizirat ćemo mentoring programe, programe zapošljavanja, pokušati ćemo talente zadržati u regiji, jednostavno, da oni koji imaju te programe educiraju one koji to nemaju, rekla je Carmen Majetić Pavnić, programska direktorica.

Klijenti će se također morati obvezati da će zaposliti određeni broj mladih.

Organiziranje treninga

- Idući korak je uključivanje ovog segmenta u naše projekte gdje se klijenti, na neki način, obvezuju da će zaposliti određeni broj mladih, ili da će unaprijediti svoje regulative u smislu zapošljavanja ili da će organizirati treninge, kazala je direktorica EBRD za Hrvatsku, Vedrana Jelušić-Kašić.

Cijeli ovaj projekt zamišljen je na rok od tri godine, a već u ovom trenutku javlja se i nove tvrtke koje planiraju potpisati spomenutu povelju, što znači da bi za otprilike šest mjeseci broj potpisnika iste mogao biti mnogo veći.

Izvor: Srednja.hr