Nezaposleni, učite se novim vještinama

Steve McLann (39) radio je dugo kao turistički vodič. Tako je prehranjivao sebe i svoju malu obitelj u Liverpoolu.

Turistički vodič

Međutim, otkad su izmišljene mobitel-aplikacije koje zamjenjuju vodiče, Steve i njegovi kolege imaju sve manje posla i svjesni su da je pitanje dana kada će tehnologija to nekad traženo zanimanje poslati u ropotarnicu povijesti.

Isto će se, nažalost, dogoditi i njihovim kolegama u Hrvatskoj. Dubrovnik i Podstrana već imaju izrađene “mobitel-vodiče”, a taj će primjer slijediti i drugi. Zato u EU-u postoji program koji se realizira pod krilaticom “New Skills for New Jobs” (nove vještine za novi posao op.a.) koji zajedno provode Europska komisija i države članice.

Cilj mu je predvidjeti koje će sve vještine na tržištu rada u EU-u biti potrebne za deset godina, a one Europljane za čija zanimanja više ne postoji interes na tržištu rada izvještiti u novim poslovima. Začetnici programa upozoravaju da će zbog iznimno brzog razvoja tehnologije do 2020. godine nestati na stotine klasičnih zanimanja koja će nadomjestiti novi računalni programi.

Napominju da će u uvjetima svjetske krize takav proces biti još bolniji, no da će opstati oni koji na vrijeme shvate da se moraju prekvalificirati i potpuno se posvetiti pripremi za novi posao bez obzira na status koji sada imaju, godine i mjesto stanovanja.

Ovo posljednje podrazumijeva da će se radi novoga posla morati i seliti ako druge nema. Koliko je prosvjednika iz kolone nezaposlenih koja se slijeva našim ulicama spremno na takve preokrete u životu? Koliko je zaposlenih u Hrvatskoj čija će mjesta neizbježno progutati tehnološka revolucija, a oni se ne mire s tom činjenicom i ne razmišljaju o alternativi?

slobodnadalmacija.hr