Net generacija ne odvaja privatno od poslovnog

Ispuniti zadane ciljeve, ali se istodobno i zabaviti, osnovna je karakteristika Net generacije.

Njezini pripadnici očekuju veću dinamičnost i slobodu.

net

Radnici do 35 godina starosti koji su odrasli uz računala, internet ne shvaćaju kao tehnologiju, nego kao osnovni izraz zabave, posla i komunikacije. Ova tzv. Net generacija u praksi ne odvaja privatno od javnog i poslovnog. Starije generacije će, primjerice, zvonjavu i razgovor mobitelom u tramvaju vidjeti kao povredu privatnog prostora, a Net generaciji to je sasvim normalno. Virtualne društvene mreže, poput facebooka i chatova, ovu distinkciju čine još maglovitijom jer postaju sastavni dio i posla i zabave. Stariji djelatnici internetom će se koristiti isključivo za posao ili isključivo za zabavu i informiranje, a Net generacija te će uloge weba spojiti. Na društvenim mrežama istodobno će se družiti s prijateljima, ali i tražiti poslovne kontakte, i to diljem svijeta jer savršeno barata engleskim te je upoznata s brojnim kulturama. No, za razliku od mama i tata iz "baby boom" generacije, odgovornost mladima nije jača strana. Ako posao ne ide kako misle da bi trebao, jednostavno će tražiti novi.

Net generacija brzo i efikasno probire informacije prema svojim potrebama i željama. Ona razmjenjuje e-razglednice, koje uključuju tekst, zvuk, sliku ili film. Za nekoliko sekundi lako pronalazi sve o ljudskoj povijesti. Životno učenje shvaća kao igru i zabavu.

Mnogi pripadnici Net generacije redovito igraju kompjutorske igrice pa zbog toga lakše procesuiraju vizualne informacije nego one tekstualne. Često nemaju strpljenja čitati duge tekstove, tako da pri učenju nastoje kombinirati tekst, zvuk i sliku.

Net generacija povezuje se s ljudima diljem svijeta u isto ili različito vrijeme. Njezini pripadnici često rade u virtualnim timovima pa im je tako pristup mnogobrojnim bitnim informacijama uvelike olakšan. Problemi se lakše i brže rješavaju, a efikasnost je povećana.

Net generacija ima kvocijent inteligencije viši za 15-20 bodova te je prepoznata kao "najpametnija" generacija u povijesti, pokazuju istraživanja. Pripadnici ove generacije procesuiraju informacije brže, što im omogućuje da rade istodobno više zadataka.

24sata.hr