Nema predavanja: Sindikati najavili veliki štrajk u visokom školstvu i znanosti

Na današnjoj konferenciji za medije za sutra je najavljen veliki štrajk u znanosti i visokom školstvu. Iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja najavljuju velik odaziv svojih članova koji su nezadovoljni stanjem u sustavu i nametnutim restrikcijama.

Nema predavanja: Sindikati najavili veliki štrajk u visokom školstvu i znanosti

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja zbog nezadovoljstva stanjem u sustavu, a ponajviše smanjenjem plaća sutra organizira jednodnevni štrajk u svome sektoru, najavio je predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić.

Bez rada sa studentima

Na fakultetima će se obavljati samo nužni poslovi kako bi se spriječila veća šteta, a neće biti niti rada sa studentima. Ribić je najavio i sastanke na kojima će zaposlenici u znanosti i visokom školstvu razmatrati radikalnije akcije, piše hrt.hr.

Naime, mogućnost da se studentima uskrate diploma ili potvrde za dio profesora je moralno upitan jer ne žele s političkim elitama ratovati šteteći trećim osobama. Usprkos tome Vilim Ribić tvrdi kako postoje pravila prema kojima je konflikt legitiman te stoga nitko ne bi trebao imati dvojbe.

Traže ministrovu smjenu

Predsjednik Velikog vijeća sindikata je pročitao pismo koje je uputio premijeru Zoranu Milanoviću te je na taj način potvrdio kako je od šefa Vlade tražio smjenu ministra Željka Jovanovića.

Ribić je uvjeren u veliki odaziv i smatrada će zaposleni u znanosti i visokom obrazovanju na taj način pokazati neslaganje s rezanjem plaća i nametnutim restrikcijama. Najavljeno je kako će se daljnji potezi razmotriti na redovitom saboru sindikata koji je planiran za subotu 31. svibnja.

Izvor: Srednja.hr