'Ne bojim se rada, bojim se jada…'

Poziv na „Informativni program za zapošljavanje“ koji će se održati u srijedu, 13. lipnja 2012. godine s početkom u 12:00 sati u prostorima Hrvatske obrtničke komore.

Poziv na „Informativni program za zapošljavanje“ koji će se održati u srijedu, 13. lipnja 2012. godine s početkom u 12:00 sati u prostorima Hrvatske obrtničke komore, Ilica 49, Zagreb u organizaciji Otvorene medijske grupacije.

„Izlazak iz doma najstresniji je trenutak u mom životu. Bez ičije podrške našao sam se na ulici i uzdržavao radom “na crno”. Kad se zareda tri mjeseca neplaćenog rada, neplaćanje stanarine i režija za sobu u kojoj živim jedino što vidim ispred sebe je jad. Ja se ne bojim rada, bojim se jada,“ rekao je Adrijan Štromar, jedan je od rijetkih mladih osoba koji se po izlasku iz doma nakon nekoliko loših iskustava ipak izborio za dobar i legalan posao.

Danas radi kao web moderator u Otvorenoj medijskoj grupaciji na prvoj europskoj online burzi rada za mlade iz sustava socijalne skrbi no njegov je put do osamostaljenja bio trnovit. Pronaći posao u jeku ekonomske krize za osobu koju poslovni svijet i javnost tagira kao “siroče” ili “domsko dijete” veliki je uspjeh. Svojim prijateljima sada pomaže uključiti se u program zapošljavanja mladih iz domova, SOS dječjih sela i udomiteljskih obitelji.

Ne planiram studirati i dalje se školovati jer se želim što prije osamostalili i započeti vlastiti život,” komentar je većine mladih kojima je izlazak iz sustava socijalne skrbi najveći stres.

Kako bi se mladi iz sustava socijalne skrbi što prije aktivno uključili na tržište rada, Otvorena medijska grupacija organizira “Informativni program za zapošljavanje” koji će se održati u srijedu, 13. lipnja 2012. godine s početkom u 12:00 sati u prostorima Hrvatske obrtničke komore, Ilica 49, Zagreb.

Svojim dolaskom, podršku događaju dat će gđa. Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih; gđa. Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava; gđa. Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom; gđa. Vladislava Iordanova, Prvi tajnik za politička pitanja Veleposlanstva Kraljevine Belgije te gđa. Kristina Alerić, rukovoditeljica Odjela posredovanja i aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Gđa. Alerić će ujedno predstaviti mjere potpore mladima ali i poticajima za poslodavce koji zaposle mlade iz sustava socijalne skrbi. Događaju će prisustvovati i gđa. Silvana Mustapić, tajnik Kabineta potpredsjednice Vlade i ministrice Opačić te gđa. Jasna Čurković Kelava, pomoćnica ministrice za socijalnu politiku i podršku obitelji.

Tridesetak mladih iz domova imat će priliku proći simulaciju prvog razgovora za posao s vrhunskim HR menadžerima Kauflanda, Kozma, Sunce Koncerna, L'Oreal Adria, Urban media, Bluesunhotela, HBOR-a, Coca Cola Hellenica, Alter Arsa, Cinestara, Ugostiteljskog objekta Carpe diem i Udruženja ugostitelja Zagreb te svoje životopise pohraniti u bazi podataka na web platformi www.fromfostertoprosper.com

Projekt „Iz doma na svoje“ Europska komisija izdvojila je i sufinancirala kao jedan od deset najboljih europskih projekta zbog inovativnog pristupa u rješavanju pitanja nezaposlenosti mladih iz sustava socijalne skrbi kroz aktivnu suradnju državnih institucija, civilnog ali i poslovnog sektora.

Veselimo se Vašem dolasku!