Najveći broj stipendija dosad: Sveučilište u Zagrebu dodjeljuje 750 studentskih stipendija

Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici održanoj 11. ožujka donio je odluku o dodjeli 750 studentskih stipendija za akademsku godinu god. 2013./2014., što je dosad najveći broj osmišljenih, obrađenih i dodijeljenih stipendija, izvijestila je na konferenciji za novinare prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu Blaženka Divjak.

Sveučilište u ZagrebuSveučilište je prepoznalo potrebu prepoznavanja izvrsnosti u studiranju te poticanje studiranja u prirodoslovlju, informatici i matematici kao i osiguravanje potpore pojedinim podzastupljenim skupinama studenata, rekla je dodavši kako će ove godine biti dodijeljeno 140 stipendija iz Fonda za stipendiranje darovitih studenata, 500 temeljem namjenskih proračunskih sredstava za stipendije, te 110 stipendija temeljem odluke o raspodjeli sredstava koje je Sveučilište dobilo na temelju subvencija za studente.

Po riječima prorektorice Divjak stipendije iz Fonda za stipendiranje darovitih studenata dodjeljuju se skupini koji pripadaju kategoriji 3 posto najuspješnijih na studijskom programu. "Ukupni iznos stipendije u ovoj kategoriji iznosi 11 tisuća kuna, odnosno 1100 kuna mjesečno kroz desetomjesečno razdoblje.

Istaknula je kako će se studentima koji se nalaze u 10 posto najuspješnijih na studijskom programu biti dodijeljeno 500 stipendija za izvrsnost. "na temelju trogodišnjega ugovora o punoj subvenciji participacija u troškovima studija redovitih studenata sklopljenoga s MZOS-om u okviru poticanja studiranja u prirodnim, tehničkim, biotehničkim i biomedicinskim znanostima te radi uspostave sustavne potpore podzastupljenim skupinama dodijelit će se 37 stipendija studentima koji studiraju nastavniče studijske programe matematike, prirodnih znanosti i informatike", rekla je dodavši kako će također biti dodijeljene 73 stipendije studentima podzastupljenih skupina - studentima iz udomiteljskih obitelji, dječjih domova ili odgojnih ustanova te studentima bez oba roditelja i studentima roditeljima.

Podsjetila je kako ukupni iznos stipendija u okviru natječaja iz namjenskih proračunskih sredstava te subvencija za studente iznosi 10 tisuća kuna, odnosno tisuću kuna mjesečno kroz desetomjesečno razdoblje. Dodala je i kako su opći kriteriji pri vrednovanju molbi bili uspješnost u studiju te dodatna postignuća. Stipendije će se dodijeliti, kako je najavila, vjerojatno potkraj ovoga ili početkom sljedećega mjeseca.

Prorektorica za poslovanje Vesna Vašiček istaknula je kako Ministarstvo financija i MZOS imaju mogućnost nadzora nad sredstvima koje Sveučilište ostvaruje iz vlastitih prihoda. Nije dobro da ministarstvo i Sveučilište komuniciraju samo preko medija, rekla je podsjetivši kako je Rektorski zbor održao i izvanrednu sjednicu na kojoj se raspravljalo u vlastitim sredstvima Sveučilišta.

Istaknula je i kako još nema razgovora s MZOS-om oko realizacije tih sredstava te dodala kako Sveučilište radi po dosadašnjim zakonima već dvadesetak godina. Napomenula kako sveučilišne jedinice ostvaruje od 2 do 50 posto vlastitih sredstava te dodala kako su ta sredstva 30 posto udjela u sredstvima Sveučilišta.

Rektor Bjeliš ocijenio kako Sveučilište bez vlastitih sredstava ne bi moglo opstati
Rektor Bjeliš je ocijenio kako Sveučilište bez vlastitih sredstava ne bi moglo opstati te dodao kako je sustav nagrađivanja važan za uspjeh na poslu. "Bez toga ne možemo biti konkurentni ni s privatnim, a pogotovo s vanjskim sektorom", rekao je dodavši kako treba otvoriti s ministarstvima bitni i suštinski dijalog o toj temi.

Ocijenio je i kako postoji tendencija da se sveučilište, umjesto javnim, sve više naziva državnim, a ljudi na Sveučilištu državnim službenicima. Takva nastojanja dovode u pitanje autonomiju Sveučilišta, rekao je dodavši kako se osjećaju tendencije prema etatizaciji.

Na konferenciji je novinarima podijeljen i rektorov komentar napisa u jednom dnevnom listu o trošenju novca u Rektoratu. Govoreći o medijskim napisima, Bjeliš je ocijenio kako je se rad i funkcioniranje Sveučilišta složen i ozbiljan posao pa se ne može obraditi samo u tekstu koji se piše jedno prijepodne.

Senat je Odluku donio na prijedlog Povjerenstva za dodjelu stipendija Sveučilišta u Zagrebu i Rektorskog kolegija u širem sastavu.

index.hr