Najtraženiji su kuhari i anesteziolozi

Zaboravite ekonomiju i pravo, trebate li odabrati zanimanje izaberite ono koje kriza nije pogodila. Poznavatelji situacije tvrde da je kuhar zanimanje sadašnjosti i budućnosti, a da se anesteziologe traži svijećom. No, ima i drugih koji su traženi...

"Nas anesteziologa nedostaje u cijeloj Hrvatskoj. Nema nas na birou i neke bolnice ne uspijevaju popuniti nedostajući kadar", kaže dr. Sanda Stojanović-Stipić, anesteziologinja u KBC-u Split. Njezina je struka, naime, jedna od onih kojima kriza ne može ništa i koje poslodavci uzaludno traže na Zavodu za zapošljavanje.

Sandinu priču potvrđuje i ravnatelj dubrovačke bolnice Branko Bazdan, koji je kazao kako se na posljednja tri natječaja za mjesto anesteziologa, uz još neka specijalistička mjesta, nije javila doslovno nijedna osoba. Istovremeno, u splitskom KBC-u upozoravaju da manjka anesteziologa.

Anesteziologinja

"Nije se na vrijeme vodilo računa o kadru, pa stariji kolege odlaze u mirovinu, a mladih nema dovoljno", komentira dr. Stojanović-Stipić, upozoravajući kako ta specijalizacija u Hrvatskoj još uvijek nije adekvatno vrednovana, dok je vani vrlo tražena i cijenjena. Potvrđuje i da poznaje neke kolege anesteziologe koji su zbog tih razloga otišli raditi u inozemstvo.

Istu priču ne bi mogli ispričati pravnici i ekonomisti, kojih ima previše.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, poslodavci su, među ostalim zanimanjima, u ovoj godini upozorili i na nedostatak diplomiranih inženjera elektrotehnike, a jedna od njih, Splićanka koja radi kao programer u banci, potvrđuje da recesija nije, barem znatnije, utjecala na potražnju za njezinom strukom.

"Banke i u recesiji dobro stoje, a budući da trebaju držati korak s novim informatičkim zahtjevima, programeri su traženi. Mi koji smo zaposleni imamo posla preko glave, a dobar dio banaka zapošljava i nove ljude", kazala je za Slobodnu Dalmaciju programerka koja je željela ostati anonimna.

Priprema i posluživanje hrane, također je, prema podacima HZZ-a, deficitarno područje, a Miro Bogdanović, predsjednik Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija, ističe da su kuhari zanimanje sadašnjosti i budućnosti.

kuharica

"Svuda su traženi, a može se solidno zaraditi. Onaj tko je dobar može bez problema naći posao i kod nas i u inozemstvu. Problem je što u Hrvatskoj toga kadra nema dovoljno i moje je mišljenje da ćemo kuhare, nažalost, trebati uvoziti iz Indije i Filipina", upozorava Bogdanović.

danas.net.hr