Najstariji apsolvent: Ima 59 godina, a studira čak 39

Brucoš je postao još 1973. Dobro je učio, "u roku" stigao do zvanja apsolventa i onda stao - više od tri desetljeća, pa je sada stariji od većine svojih profesora!

Najstariji apsolvent: Ima 59 godina, a studira čak 39

Najstariji apsolvent: Ima 59 godina, a studira čak 39

Momir Marić iz Kragujevca, koji je 1973. upisao Pravni fakultet, odlučio je da do sredine 2013. položi preostalih pet ispita i konačno postane diplomirani pravnik.

Momir MarićMomir Marić je apsolvent Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Od diplome ga dijeli 5 ispita, koje upravo sprema. Ništa tu ne bi bilo neobično da Momir u lipnju 2013. ne puni 60 godina!

Brucoš je postao još 1973. Dobro je učio, "u roku" stigao do zvanja apsolventa i onda stao - više od tri desetljeća, pa je sada stariji od većine svojih profesora!

- Pauzu sam imao malo zbog ljubavi, a više zbog obaveza. Otišao sam u vojsku, a onda se zaposlio kao tajnik kragujevačke Mjesne zajednice. Diploma mi nije bila potrebna za taj posao, ali sam ipak odgodio fakultet. Zasnovao sam obitelj, dobio dva sina i obojica su mi sada kolege - stariji je na drugoj godini fakulteta, a mlađi je ljetos upisao studij. Vodim se time da nije bitna forma nego suština, ono što mogu pružiti. A mogu mnogo, i u životu i na poslu: dobar sam činovnik, slikam, pišem poeziju, izrađujem fontane, gravure u kamenu, uzgajam voće i imam vinograde - objašnjava Momir zašto još nije diplomirao.

Sada je ponovo zagrijao stolicu
- Okončao sam sezonske poljoprivredne radove, pa imam vremena za učenje. U studenom obnavljam apsolventski staž, po deveti put! Dao sam sebi rok da do sredine iduće godine izađem iz tog "devetog kruga studentskog pakla". Ocu sam se na samrti obećao da ću steći diplomu. Uostalom, donesen je novi zakon koji "vječitim studentima" nalaže da studije završe do 1. listopada 2014. ili mogu zaboraviti da su ikada studirali. A da se ne lažemo, s diplomom ću si i povećati osnovicu za mirovinu, u koju odlazim za pet godina - kroz smijeh kaže Momir.

U šali nadodaje se do sada predstavljao kao Momir Marić, student.

- Više to ne radim. Sijed sam, brocušima mogu biti i djed, pa ljudi misle da ih zezam kad kažem da ću iz amfiteatra direkt u mirovinu!

Momir je ovih dana, bolje rečeno noći, počeo spremati Procesno pravo.
- Učim od devet navečer pa do jedan, dva ujutro. Poslije Procesnog očekuju me ispiti iz Privrednog prava, Međunarodno-trgovinskog, kriminologija s penologijom i Radnog prava - navodi Marić.

Glupiranje po Beogradu
- Moja ljubav je slikarstvo. Slikarsku akademiju nisam upisao jer mi je pokojni otac rekao da "nema para za moje mangupiranja po Beogradu". Tako sam među fakultetima u Kragujevcu odabrao pravo iako ga nikada nisam volio - kaže sjedokosi student.

Mladost ludost
- Učim i više nego što je potrebno za dobru ocjenu. Znam da će profesori imati niži kriterij, blagonaklono gledati na moju "mladenačku ludost", ali ne želim da mi gledaju kroz prste. Uostalom, ja sam dovoljno zreli student, s ovolikim životnim i radnim iskustvom na materiju koju obrađujem, gledam "odozgo".