Na FER-u drugi put održana Državna smotra radova iz "Obrazovnog sektora elektrotehnika i računalstvo"

U ponedjeljak, 5. svibnja 2014. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održana je po drugi put Državna smotra radova iz "Obrazovnog sektora elektrotehnika i računalstvo".

Državna smotra radova iz "Obrazovnog sektora elektrotehnika i računalstvo"

Na Smotri su 32 učenika i učenička tima iz 24 srednje tehničke i strukovne škole javno prikazali svoje radove u prostorima Fakulteta.

Ovogodišnje održavanje Smotre na FER-u organizirano je u suradnji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) i FER-a kroz FER-ov program popularizacije znanosti "ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu", koji FER provodi u suorganizaciji s udrugama eSTUDENT i Hrvatska sekcija IEEE.

Ivana Pek, univ. bacc. ing., suvoditeljica organizacijskog odbora programa ŠUZA u ime studentske udruge eSTUDENT, pojasnila je sudjelovanje Udruge u organizaciji Smotre: „Sudeći po izloženim radovima na Smotri, jasno je da se radi o učenicima koji će jednoga dana postati uspješni članovi akademske zajednice. Mnogi će tako vjerojatno postati i naši kolege u Udruzi, u kojoj potičemo izvrsnost i smatramo da nam je dužnost sudjelovati u organizaciji ovakvih događaja kako bismo učenicima omogućili prezentiranje svog potencijala u području struke i upoznali ih s Fakultetom, pružajući im informacije o studiju i uvjetima upisa, kao i mogućnost upoznavanja s profesorima i doktorandima koji su posjetili Smotru.“

Dr. sc. Iva Bojić, suvoditeljica organizacijskog odbora programa ŠUZA u ime strukovne udruge elektrotehničkih i računarskih inženjera IEEE naglasila je važnost FER-ovog uključenja u inženjerske i znanstvene procese učenika srednjih škola: „Ovo je po drugi puta da se Smotra održava na našem Fakultetu. Za razliku od prošle godine, kada je Smotra bila među najranije održanim aktivnostima u sklopu ŠUZE, ove godine Smotra je bila jedna prepoznatljiva aktivnost našeg programa popularizacije znanosti te se nadamo da će tako ostati i u budućnosti.“

Državna smotra radova iz "Obrazovnog sektora elektrotehnika i računalstvo"

Državna smotra radova iz "Obrazovnog sektora elektrotehnika i računalstvo" za školsku godinu 2013./2014. započela je svečanim otvorenjem u 10 sati u Sivoj vijećnici FER-a. Nazočne su pozdravili Ivan Šutalo, dipl. ing., ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO), prof. dr. sc. Davor Petrinović, prodekan za nastavu FER-a i dr. sc. Iva Bojić, suvoditeljica Organizacijskog odbora ŠUZA-e pri čemu je naznačen značaj FER-a u hrvatskim znanstvenim krugovima te značaj edukacije na FER-u, kao važnog konteksta lokacije u kojoj se održava Smotra.

Nakon otvorenja, Stručno povjerenstvo FER-a obišlo je radove te donijelo prosudbu o najboljim radovima. Stručno povjerenstvo FER-a za Državnu smotru radova u "Obrazovnom sektoru elektrotehnika i računalstvo" za školsku godinu 2013./2014. odlučivalo je u sastavu: prof. dr. sc. Zdenko Kovačić i dr. sc. Iva Bojić u ime FER-a te Vesna Anđelić, dipl. ing u ime ASOO-a.

Pri odluci o izboru najboljih radova, Stručno povjerenstvo uzimalo je u obzir kvalitetu rada i učenički udio u cjelokupnom radu, postavljajući učenicima različita pitanja o svim etapama izrade rada i teorijskoj podlozi. No, konkurencija je ove godine bila izrazito velika pa je Povjerenstvo odlučilo dodijeliti tri prva mjesta. Ocjene je potvrdio dekan prof. dr. sc. Nedjeljko Perić svojim potpisom na certifikate koji su uručeni autorima najboljih radova tijekom završne svečanosti u 17 sati u Sivoj vijećnici.

Državna smotra radova iz "Obrazovnog sektora elektrotehnika i računalstvo"

Prvi najbolji rad Smotre je ''Teleautomatika za kuću'' autora Nikole Benazića iz Srednje škole Mate Blažine Labin izrađen pod mentorstvom nastavnika Ivice Komadine. Drugi najbolji rad je ''Utjecaj tlaka na vrelište vode'' autora Josipa Ivičeka i Kristijana Veina iz Tehničke škole Kutina izrađen pod mentorstvom nastavnika Marka Marinšeka. Treće prvo mjesto pripada radu ''Smart Labirint'' autora Riharda Kučere iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek izrađenom pod mentorstvom nastavnika Anđelka Janjića.

Drugo mjesto osvojio je rad "Univerzalni bežični punjač" autora Ivana Kožara iz Tehničke škole Ruđera Boškovića Zagreb izrađen pod mentorstvom nastavnice Dubravke Oršanić. Treće mjesto pripada radu ''RGB display'' autora Tonija Birke iz Tehničke škole Daruvar izrađenom pod mentorstvom nastavnika Krešimira Ećimovića.

Također, u sklopu Smotre je u 15 sati u Sivoj vijećnici FER-a održan stručni skup za nastavnike "Kada je znanost dosadna, kome je znanost dosadna", koji je vodio mr. sc. Predrag Pale.