Na Facebooku otkrivene sve tajne državne mature

Ispitna koordinatorica navodno nije mogla odoljeti da maturantu ne otkrije dijelove ispita. Na Facebooku su uoči državne mature procurili zadaci s ispita, no u Ministarstvu obrazovanja tvrde da je to nemoguće.

"Jeste li čuli da će u srijedu na eseju iz hrvatskog jezika tema biti "Zločin i kazna" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, i to ulomak koji govori o razgovoru Raskoljnikova i Sonje, a da će se u čevrtak esej iz engleskog jezika pisati o GMO-u ili školskim kutama na višoj razini, a na nižoj o Facebooku?"

Ovakva se priča, koja već duže vrijeme kruži među maturantima diljem Hrvatske, danas pokazala - točnom. Unatoč svim sigurnosnim mjerama koje je prosvjetna vlast provela u školama.

Naime, od osam djela koja su morali pročitati za lektiru, maturanti su - gle, čuda - za temu danas dobili upravo odlomak iz "Zločina i kazne" i to baš onaj dio u kojem Raskoljnikov tumači Sonji zašto je ubio babu lihvaricu.

facebook

Ispričao kolegama

Iako u Ministarstvu negiraju da postoji bilo kakva mogućnost da je netko od 40.000 kandidata koji su pristupili maturi, provalio temu eseja i tako doveo u pitanje projekt vrijedan 50 milijuna kuna, među učenicima se proširila priča kako teta jednog maturanata, inače ispitna koordinatorica, nije mogla odoljeti pa je svome nećaku prišapnula što će biti tema eseja. A on je to proširio svojim kolegama.

Testovi iz hrvatskog i engleskog u škole su stigli u ponedjeljak, u zapečaćenim omotnicama, a do danas su se morali čuvati u sefovima.

U Ministarstvu tvrde da nitko nije mogao znati što je tema eseja, pa se postavlja pitanje kako je to znala ispitna koordinatorica.

- Nisam mogao vjerovati kad sam vidio da su se glasine pokazale točnima. Kad sam vidio to na Facebooku, prvo sam se upitao tko je to predvidio: Milan Tarot ili neki astrolog? Ali bilo je točno. Mi s naše strane nismo ni najmanje zakazali, a ne znam baš kako je bilo s druge strane. Jednakost za sve?! Informacije su procurile. Zavjet šutnje je prekinut. Dok su jedni čitali i pripremali svih osam lektira, drugi su mirno i spokojno uz Dostojevskog dočekali današnji dan. Ne vidim gdje je tu jednakost - rekao nam je jedan učenik splitske V. gimnazije koji je doživljaje s državne mature, kao i one koji su mu prethodili, opisao na Facebooku.

Neće poništiti esej

U Ministarstvu su uvjereni kako je to da su se informacije s interneta poklopile s činjenicom da se kao tema eseja doista pojavio roman "Zločin i kazna" - čista slučajnost.

- Esej nećemo poništavati jer za to nema potrebe. Prije testa proveli smo strogu kontrolu. Jamčim da nitko nije znao iz čega će se pisati esej - rekao je Goran Sirovatka, šef Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Dodao je kako uvijek postoji mogućnost da je netko slučajno pogodio. I matematički je gledano, kaže, vjerojatnost da će netko od osam djela pogoditi da je riječ baš o Dostojevskom, 13 posto.

Tonči Maleš, privatna klasična gimnazija: ‘Profesore, na maturi je Dostojevski'

Da će na eseju kao tema biti Dostojevski znao je i Tonči Maleš, profesor latinskog i grčkog u Privatnoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, jedini profesor u Hrvatskoj koji je i sam u znak solidarnosti sa svojim učenicima pristupio državnoj maturi.

- Učenici su me zvali i rekli: Profesore, na maturi će vam biti Dostojevski. Sto posto. Čitali smo na Fecebooku. U utorak smo dobili pismo iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, u kojem su tu informaciju pokušali demantirati. Vadili su se na to da se od prosinca 2008. zna kojih će osam djela biti na eseju.

Sad se pokazalo da je njihovo opravdanje bilo vrlo nemušto, jer nitko nije govorio o osam djela, već o konkretnom djelu - kazao je profesor Maleš. Ocijenio je da je matura kao projekt potpuni promašaj.

- U Ministarstvu su, očito, precijenili moralne komponente ljudi koji su uključeni u taj projekt, a podcijenili snalažljivost djece. Ako u četvrtak na testu iz engleskog kao tema budu GMO ili školske kute, bit ćeto sprdačina - kazao je Maleš.

jutarnji.hr