Muzička akademija u Zagrebu

U Zagrebu kreće izgradnja Muzičke akademije na sedam katova, a građevinski radovi bi trebali trajati dvije godine.

Muzika

U zgradi Ferimporta svečano je potpisan Ugovor o javnim radovima na izgradnji Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Potpisivanjem ugovora započet će prva faza rekonstrukcije i dogradnje stare zgrade Ferimporta (zgrada bez unutarnjeg opremanja i glazbenog instrumentarija), u kojoj će, nakon dugog razdoblja od 90 godina, Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu po prvi puta biti smještena u svoj prostor.

Ugovor je vrijedan 100 milijuna kuna (iznos bez PDV-a), od čega su 51 milijun kuna osigurali Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske iz kredita za kapitalnu izgradnju Sveučilišta, a ostatak iznosa Grad Zagreb koji je Muzičkoj akademiji dodijelio zgradu Ferimport na stogodišnje korištenje.

Ugovor su potpisali državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske dr.. Radovan Fuchs, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Aleksa Bjeliš, dekan Muzičke akademije izv. prof. Mladen Janjanin i prokurist tvrtke Megrad građenje Zvonko Mesić.

Očekivani završetak građevinskih radova je za dvije godine. Izvođač radova je tvrtka Megrad građenje.

Idejno rješenje za zgradu Muzičke akademije izradio je arhitekt Milan Šosterić. Sukladno projektu, u novoj zgradi, na ukupno 12.000 četvornih metara, bit će smješteni svi odsjeci Akademije, Dekanat, knjižnica, vježbaonice, kabineti, te dvije koncertne dvorane.

Nova zgrada će, uz dvije etaže u podrumu i prizemlje, imati još sedam katova.

Ugovor o javnim radovima na izgradnji Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu predstavlja nastavak sporazuma kojeg su čelnici MZOŠ-a, Grada Zagreba, Sveučilišta i Muzičke akademije potpisali u veljači 2006. godine.

Nakon njegovog potpisivanja, uslijedilo je raspisivanje javnog arhitektonskog natječaja za idejno rješenje, raspis natječaja za izvedbeno rješenje, te provedba natječaja za odabir izvođača radova.

Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu najstarija je i najveća visokoškolska glazbena ustanova u Republici Hrvatskoj. Trenutno na Akademiji predaje oko 150 profesora, a studira više od 500 studenata na osam odsjeka.

Muzička akademija svake godine organizira oko 300 koncerata, produkcija i javnih priredbi koje se osim u prostorima Akademije, održavaju u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski i ostalim zagrebačkim koncertnim prostorima.

Net.hr