Mozgalo - Usavršite analitičke sposobnosti i pritom osvojite vrijedne nagrade

Jedna od najaktivnijih studentskih udruga u Hrvatskoj, eSTUDENT, ove godine po prvi put organizira edukativno studentsko natjecanje u rudarenju podataka - Mozgalo.

MozgaloStudenti se u sklopu Mozgala natječu u pronalaženju korisnog novog znanja ili informacija iz velikih količina strukturiranih ili nestrukturiranih podataka. Natjecanje obuhvaća i edukacije studenata kroz predavanja, radionice i mentorstvo, dok su teme vezane za razumijevanje i pripremu podataka, modeliranje, korisne algoritme i alate te evaluaciju i implementaciju rješenja.

Ciljevi natjecanja su promicanje edukacije i stjecanja praktičnih znanja iz područja računalnih znanosti, statistike te primijenjenih industrija. Razvojem ovog projekta nastoji se potaknuti mlade na analitičko razmišljanje i samostalno razvijanje kreativnih rješenja stvarnih problema u različitim industrijama. Također, nastoji se studentima zainteresiranim za analitičko područje pružiti priliku za razvoj komunikacijskih vještina i ukazati na vrijednost rada unutar tima.

Svečano otvorenje natjecanja održano je 3. ožujka na matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Prijave za natjecanje otvorene su od 3. do 13. ožujka.
Uz stjecanje vrijednog iskustva, najbolji će timovi biti nagrađeni novčanim nagradama u iznosu 8000 kn za prvo, 4000 kn za drugo te 2000 kn za treće mjesto.

Prateći trendove i potrebe tržišta eSTUDENT želi svim studentima otvoriti vrata u svijet novih tehnologija i znanja.

Za sve dodatne informacije možete posjetiti web stranicu http://www.estudent.hr/mozgalo/o-mozgalu, pratite Facebook stranicu eSTUDENTa ili kontaktirajte organizatore na mozgalo@estudent.hr

Mozgalo je edukativno studentsko natjecanje u kojem se studenti natječu u rudarenju podataka odnosno procesu pronalaženja korisnog novog znanja ili informacija iz velikih količina strukturiranih ili nestrukturiranih podataka. Pri tome se koriste različite statističke metode i tehnike strojnog učenja i umjetne inteligencije. Ove godine tema je iz područja rudarenja nestrukturiranih podataka odnosno analize teksta. Natjecanje se održava na Sveučilištu u Zagrebu te pridruženim fakultetima ostalih hrvatskih sveučilišta u okviru kojeg studentski timovi izrađuju vlastita analitička rješenja.

Ciljevi natjecanja Mozgalo su sljedeći:

• promicanje edukacije i stjecanja praktičnih znanja iz područja računalnih znanosti, statistike, ekonometrije, matematike te primijenjenih industrija

• poticanje studenata na analitičko razmišljanje i samostalno razvijanje kreativnih rješenja stvarnih problema u različitim industrijama, uključujući informacijske tehnologije, financijske usluge, medicinu, maloprodaju i sl.

• edukacija studenata kroz predavanja, radionice i mentorstvo kako dubinski analizirati podatke te pomoću sofisticiranih alata izraditi prediktivne modele

• promicanje timskog rada, komunikacijskih i poslovnih vještina

• povezivanje uspješnih i talentiranih studenata s poduzećima partnerima projekta, prenošenje znanja i mentorstvo

• poticanje studenata da svoje kreativne ideje pretvore u poduzetničke projekte

Prednosti sudjelovanja na natjecanju za studente:

• stvaranje inovativnih rješenja, poticanje analitičkog razmišljanja i kreativnosti

• primjena teorije u praksi i dodatna edukacija

• mogućnost upoznavanja s poslovanjem najboljih poduzeća

• mogućnost dobivanja prakse, pripravništva ili zaposlenja

• razvoj komunikacijskih i poslovnih vještina

• izgradnja natjecateljskog duha

Prednosti sudjelovanja za poduzeća:

• podizanje svijesti o poduzeću te proizvodima i uslugama poduzeća

• uvid u inovativna rješenja i nove poglede na postavljene probleme

• prezentacija poželjnog poslodavca među studentskom populacijom

• percepcija poduzeća kao aktivnog sudionika u životima studenata

• povezivanje s najboljim studentima hrvatskih sveučilišta

• olakšan selekcijski proces pri traženju zaposlenika

Natjecanje obuhvaća predavanja, radionice, mentorstvo i online edukativne sadržaje.

Motivacijska predavanja:

Održavaju se tijekom prosinca i siječnja, a cilj im je upoznavanje studenata sa problematikom "big data", osnovnim metodama analize podataka i strojnog učenja s naglaskom na poslovnu primjenu i iskoristivost dobivenih rezultata u poslovnoj praksi te dodatno motiviranje studenata da se razvijaju u tome području. Predavači su profesori te inženjeri koji to koriste svakodnevno na svome radnom mjestu. Cilj predavanja je promocija partnera, motivacija natjecatelja i promocija natjecanja.

Edukacijska predavanja:

Održavaju se tijekom trajanja natjecanja za sve zainteresirane. Teme će biti vezane za razumijevanje i pripremu podataka, modeliranje i korisne algoritme i alate te evaluaciju i implementaciju rješenja. Održavat će ih akademski djelatnici PMF-a, FER-a i sl. te istaknuti ekonomisti i inžinjeri. Sudjelovanjem u ovom obliku edukacije studenti se već tijekom studija susreću s mnogim alatima te dobivaju uvid u svakodnevne probleme i izazove.

Snimke svih predavanja i radionica, zajedno s korisnim linkovima na web stranici natjecanja, čine online edukativne sadržaje natjecanja.

eSTUDENT LOGO