Monteri solarnih ploča - UNDP plaća tečaj za zelena radna mjesta

Namjera mu je korištenje obnovljivih izvora energije i otvaranje radnih mjesta.

Monter solarnih panelaU Strukovnoj školi "Vice Vlatkovića" u Zadru danas je počeo tečaj za montere solarnih fotonaponskih sustava za proizvodnju struje, u sklopu obrazovnih programa Solarnog edukacijskog centra Zadarske županije koji financiraju ta županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), uz potporu nizozemske vlade, priopćio je UNDP.

Ukupna vrijednost Centra je 360.000 kuna, a namjera mu je potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije i stvaranje "zelenih" radnih mjesta te prekvalifikaciju nezaposlenih stanovnika Zadarske županije, navodi UNDP.

Ističe kako je prošle godine 39 polaznika završilo dva tečaja za montere solarnih toplinskih sustava za zagrijavanje vode, a ovaj, treći tečaj za montere solarnih fotonaponskih sustava koji je danas počeo, upisalo je 16 polaznika i trajati će šest tjedana. Programe je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i uspješnim polaznicima novo zvanje se upisuju u radnu knjižicu.

Voditeljica područnog ureda UNDP-a u Zadru Ivana Laginja izrazila je zadovoljstvo što je nakon dva održana programa osposobljavanja za montere solarnih toplinskih sustava, došao red i na montere fotonaponskih sustava. Izrazila je nadu da će sve više ljudi koristiti solarne sustave, i za proizvodnju tople vode i za proizvodnju električne energije, što će pridonijeti očuvanju okoliša i zapošljavanju montera solarnih sustava.

Ravnatelj zadarske Strukovne škole "Vice Vlatkovića" Tihomir Tomčić rekao je kako početak tog prvog osposobljavanja za montere fotonaponskih instalacija smatra značajnim za gospodarski i energetski razvoj Zadarske županije, a i šire. Dodao je da će polaznici, kada polože ispit stručne osposobljenosti, sigurno naći svoje mjesto na tržištu rada. Prilog tomu je, kako je rekao, i podatak da imaju velik broj upita građana koji žele postaviti solarne instalacije upravo za proizvodnju električne energije.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić izrazio je nadu da će polaznici ovog novog programa osposobljavanja nakon završene edukacije moći lakše dobiti posao. "Tzv. zelena radna mjesta u budućnosti će zauzimati određeni dio tržišta rada. Zadovoljni smo činjenicom što naša škola prednjači u ovim programima i stvara nove vrijednosti u našem društvu", rekao je.

tportal.hr