Modernije školstvo: Zadarska medicinska škola uvodi elektronički imenik

Roditelj će ocjene znati i prije nego dijete dođe kući.

Prvi razredi Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru neće imati papirnate dnevnikeU učionice zadarske Medicinske škole Ante Kuzmanića profesori više neće unositi dnevnike.

U svim prvim razredima nastavnici će, umjesto školskog imenika, od ove jeseni imati elektroničke imenike, mala “iPad” bežična “tablet računala” u koja će unositi ocjene, izostanke, napomene, opaske...

Ovaj revolucionarni zaokret u modernizaciji školstva na jesen će se uvesti u samo tri škole u Hrvatskoj – osim zadarske Medicinske škole, e-dnevnici će biti uvedeni u XV. zagrebačku gimnaziju, te u gimnaziju u Požegi.

Pilot-projekt CARNeta u tri srednje škole

- Te tri škole su vodeće po tehnologiji u Hrvatskoj i ovaj projekt “E-imenici“ je pilot-projekt CARNeta, realizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, a za zadarsku Medicinsku školu i s potporom Zadarske županije – kaže ravnatelj zadarske Medicinske škole Davor Vidaković.

U prvim razredima ovih triju škola više neće postojati papirnati dnevnici, kakvi su u upotrebi u cijeloj Hrvatskoj. Ovo je novost i za mnoge škole u Europi, te se sustav još uvijek usavršava.

- Za početak primjene sustav je dovoljno razvijen. Dosadašnji dnevnici postaju “tablet računala” u koja se unose svi podaci i u potpunosti će zamijeniti klasični dnevnik. Nema više papirologije i sve će biti puno jednostavnije – kazao je ravnatelj Vidaković.

Krađe imenika, kao i njihovo slučajno ili namjerno uništavanje više neće biti mogući. Pristup bežičnom online školskom dnevniku, s monitorom veličine bilježnice, moguć je preko vlastite šifre s bilo kojeg računala.

Međutim, aplikacija je za sada napravljena tako da će škola najprije omogućiti učenicima uvid u sve podatke u elektroničkom dnevniku, a tek zatim roditeljima.

‘Revolucija’ na bežičnoj mreži
- Pazili smo na pedagošku dimenziju, jer učenik može dobiti lošu ocjenu, a roditelj s bilo kojeg mjesta može, ako ima šifru, odmah vidjeti da se to dogodilo, dakle prije nego što dijete i stigne kući.

Ne samo ocjenu, već i svaku opasku, izostanak... Od jeseni ćemo se svi uhodavati i vidjeti što je najbolje, no svakako će svoje šifre najprije dobiti učenici.

Njima nitko ne brani da kod kuće roditeljima pokažu šifru i da zajedno “ulaze” u elektronički imenik. S vremenom bi svoj “password” imali i roditelji, ta se aplikacija radi – objašnjava ravnatelj Vidaković.

Stari imenici odlaze u prošlost, e-imenici spojeni su sa školskom bežičnom mrežom, a njihovo uvođenje ocijenjeno je kao “revolucija” koju u Hrvatsku uvodi Ministarstvo znanosti.

Lada Kalmeta, slobodnadalmacija.hr