Mladi profesor izrađuje aplikaciju da bi slijepi mogli programirati

Aplikacija će omogućiti cjelokupnoj populaciji slijepih programera da se uključe sa svojim idejama i rješenjima u cjelokupni proces izrade programskih proizvoda.

Tipkovnica

Kada je mladi profesor Mario Konecki (30) počeo predavati na varaždinskom FOI-u, na nastavi je imao slijepog studenta, koji zbog svog hendikepa nije na jednak način mogao sudjelovati u radu grupe. To ga je inspiriralo da prione traženju rješenja i pomogne svom studentu, ali i drugim slijepim programerima.

Rezultat njegovog rada je aplikacija koje će omogućiti cjelokupnoj populaciji slijepih programera da se uključe sa svojim idejama i rješenjima u cjelokupni proces izrade programskih proizvoda, odnosno da i sami programiraju. Osim s udrugama slijepih u Hrvatskoj, ovaj je mladi profesor rodom iz Daruvara, već je i u kontaktu sa brojnim udrugama slijepih u inozemstvu. 0Ovakav proizvod na tržištu još ne postoji, a kako bi on znatno povećao kvalitetu života i rada slijepih programera za njim vlada već određeni interes', kaže Konecki koji od svega ne očekuje zaradu.

'Najvažnije je povećati potencijale slijepih osoba i omogućiti im osnovne predispozicije za jednake šanse u profesionalnom radu', objasnio je. Inače, vizualno programiranje za slijepe i programski jezik GUIDL tema su i njegove doktorske disertacije koju će uskoro braniti.

'To pokazuje da projekt ima znanstvenu osnovu, a dalje ćemo ga razvijati u stalnom kontaktu sa udrugama slijepih kako bi aplikaciju što više prilagodili njihovim stvarnim željama i potrebama', kazao je Konecki. On je inače nositelj jednog od sedam projekata koji su pobijedili na natječaju Grada Varaždina “Fond svježih ideja”. Za sedam projekata odobreno je ukupno 100.000 kuna, a sredstva je mladim poduzetnicima u utorak uručila zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević.

poslovni.hr