Mitovi o startupima: Akademska zajednica nebitna je za razvoj ekosustava

U balonu u kojem žive startupaši često se spominje teza da formalno obrazovanje nije bitno za uspjeh – Bill Gates, Steve Jobs i Mark Zuckerberg popularni su primjeri za to, a ne pomaže ni to što Peter Thiel propagira dropout kulturu sponzorirajući studente kako bi se ispisali s fakulteta i pokrenuli svoju tvrtku.

Mitovi o startupima: Akademska zajednica nebitna je za razvoj ekosustava

Koliko su završen studij i kompetencije na taj način usvojene bitne za uspjeh, kompleksno je pitanje i tema nekog drugog teksta, no paralelno s tom premisom rađa se još jedan startuperski mit – da akademska zajednica zapravo nije bitna u startup ekosustavu.

U svakom predavanju i literaturi o stvaranju ekosustava i pogodne klime za startupe akademska zajednica spomenut će se kao krucijalan dio. Uostalom, to je mjesto na kojem se okupljaju mladi ljudi sa svježim idejama s onima sa znanjem i iskustvom, a institucije višeg obrazovanja pružaju infrastrukturu potrebnu za istraživanje i razvoj, unutar i van kurikuluma. U nekom idealnom svijetu, naravno.

Problem s ovim startup mitom je što je on tek djelomično mit – ovisno o tome kakva ta akademska zajednica jest, objašnjava Tobias Stone, profesor na britanskom University of Huddersfield koji je i sam je član akademske zajednice, ali i aktivan sudionik u onoj startuperskoj:

˝Ako ste blizu MIT-a ili Stanforda, bit će vam to prilično korisno, a sveučilišta poput Berkleyja imaju i vlastite akceleratore koje vode iskusni poduzetnici – to je ekosustav koji može odigrati svoju bitnu ulogu u startup zajednici. Spora i konzervativna sveučilišta i institucije, s druge strane, ni na koji način ne mogu poduprijeti ovaj vid poduzetništva.˝ kaže Stone.

Ostatak članka pročitajte na Netokracija.com