Maturanti tuže državu?

Budući da je test iz hrvatskog jezika na državnoj maturi prepun dvosmislenih pitanja i da Ministarstvo još nije odlučilo kako riješiti novonastali problem, postoji mogućnost da maturanti zadovoljštinu potraže na sudu!

Naime, nakon što je otkriveno kako je test iz hrvatskog jezika na državnoj maturi prepun dvosmislenih, pa i netočnih pitanja, oglasili su se i odvjetnici koji su maturantima ponudili barem malu zadovoljštinu. Kažu, maturanti mogu tužiti državu zbog duševnih boli.

"Formalno je moguće tužiti zbog pretrpljenih duševnih boli, iako se radi o delikatnom problemu koji bi trebalo vrlo podrobno ocijeniti i usporediti s dosadašnjom sudskom praksom", kazao je za Slobodnu Dalmaciju poznati splitski odvjetnik Siniša Štimac.

Naime, sigurno je da maturanti koji bi 19. lipnja trebali doznati rezultate iz testa hrvatskog jezika neće mirno spavati budući da postoji mogućnost da će se ti testovi, dakle njih 33.500, morati ponovno ocjenjivati!

Iz nadležnog Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje i resornog Ministarstva još uvijek nema nikakvog službenog odgovora o tome kako će se dalje razvijati situacija. Prema neslužbenim informacijama, u petak nije određen prag prolaznosti, nego su stručne skupine odlučivale o točnosti primjedaba koje je prva otkrila Suzana Kačić-Bartulović, profesorica kroatistike i južnoslavenskih filologi ja te članica Malog vijeća Društva profesora hrvatskoga jezika.

Prema Pravilniku Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, učenici imaju pravo žaliti se nakon službene objave testa, i to u roku od tri dana, a Centar je potom dužan očitovati se tijekom osam dana. Konačnu odluku o ispravku ocjene ili bodova ipak na kraju donosi Ministarstvo.

"Razočarana sam da su stručnjaci uopće mogli napraviti toliko pogrešaka, a uzeli su velike novce. Baš sam ljuta, ali ponajprije zabrinuta što će se sljedeće događati. Radi se o našim sudbinama, svi maturanti strepe, dok službeno ništa ne možemo saznati. Tko zna što nas čeka", komentirala je maturantica Adriana Balić, koju je vijest o dvojbenim ispitima zatekla u Zagrebu, gdje polaže prijemne ispite.

Podsjetimo, članovi komisije koji su sastavljali pitanja za test iz hrvatskog jezika u posljednje četiri godine dobili su po 190 tisuća kuna svatko. Pouzdani izvor blizak Ministarstvu za Slobodnu Dalmaciju je otkrio da se članovi povjerenstva još od 2006. godine tjedno okupljaju u Centru, a za svaki sastanak dobiju 500 kuna!

Ipak, sedmeročlanom povjerenstvu potkralo se gotovo 20 pogrešaka u dvama ispitima!

danas.net.hr