Lokalne kvalifikacije za rješavanje studij slučaja TIMES

Riječ je o projektu TIMES (Tournament In Management and Engineering Skills) koje je danas najveće europsko case study natjecanje za studente industrijskog inženjerstva i menadžmenta.

Lokalne kvalifikacije za rješavanje studij slučaja TIMES

Udruga studentata industrijskog inženjerstva i menadžmenta (SIIM) organizira lokalne kvalifikacije najvećeg prestižnog natjecanja u rješavanju studije slučaja (case study) TIMES, u prostorijama Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, u subotu, 12. siječnja 2013. godine.

Ovaj prestižni događaj je projekt kojim se ESTIEM (European Students of Industrial Engineering and Management) ponosi već punih 17 godina.

ESTIEM (European Students of Industrial Engineering and Managemet) je jedina studentska organizacija koja povezuje studente, ali i institucije diljem Europe na području industrijskog inženjerstva i menadžmenta te predstavlja više od 50 000 studenata kroz 65 lokalnih grupa iz 25 europskih zemalja. Ciljevi su joj povezivanje i unapređivanje odnosa između studenata kroz različite međunarodne projekte kao što su razmjene, seminari, radionice te case study natjecanja. Osnovana je 1990. godine. Više informacija na www.estiem.org

Samo natjecanje odvija se kroz tri koraka:
1. lokalne kvalifikacije
2. polufinale
3. finale

Lokalne kvalifikacije se organiziraju na sveučilištima na kojima postoje ESTIEM lokalne grupe. Nakon lokalnih kvalifikacija, pobjednički tim odlazi na jedno od šest polufinala koji se odvijaju diljem Europe. Pobjednički tim loklalnih kvalifikacija odlazi u regionalno polufinale koje se održava u Istanbulu od 28. veljače do 3. ožujka. Pobjednik svakog polufinala zatim odlazi u finale, gdje se konačno odabire ekipa, tj. studenti koji će ponijeti titulu „Najboljih studenata industrijskog inženjerstva i menadžmenta“.

Natjecanje se održava već četvrtu godinu zaredom, a ove godine je najveći odaziv do sada. Prijavilo se osam timova sa cijelog Sveučilišta u Zagrebu, među kojima su Pravni fakutet, Ekonomski fakultet, Fakultet Elektrotehnike i Računalstva te Fakultet Strojarstva i Brodogradnje.

Svaki tim koji se natječe sastoji se od 3-4 talentirana studenta. Case studyji koji se rješavaju su tipičnog „Harvard tipa“, obično prikazujući opis izazovne situacije s kojom se menadžment poduzeća može suočiti. Case study bi trebao idealno pokrivati tehnološki i menadžerski aspekt, naglašavajući jedinstvenu prirodu industrijskog inženjerstva i menadžmenta.

Timovi imaju uglavnom 3,5 sata za pripremu i rješavanje slučaja. Nakon toga prezentiraju svoje rješenje pred ocjenjivačkim povjerenstvom. Ocjenjivačko povjerenstvo se sastoji od predstavnika poduzeća i sveučilišnih profesora, koji ocjenjuju tim prema različitim kriterijima kao što su: analiza problema, provedivost rješenja i kvaliteta prezentacije.