Ljeto je idealno vrijeme za traženje novog posla

Priznajemo, nije lako raditi dok se drugi odmaraju, ali sjetite li se basne o cvrčku i mravu uvidjet ćete da to i nije tako loša ideja. Portal posao.hr donosi vam sedam dobrih razloga koji govore u prilog tezi da je ljeto najbolje vrijeme za traženje novog posla.

1. Da bi se netko odmarao netko treba i raditi
Ljeto je savršeno za pronalazak sezonskog posla. Brojke kažu da je tijekom prošle godine Hrvatsku posjetilo 11,26 milijuna turista, od čega je preko 70% posjeta zabilježeno u razdoblju svibanj - kolovoz.

Ne treba biti genijalac da bi se zaključilo da takav veliki priljev gostiju tokom ljetnih mjeseci zahtijeva i dodatni angažman radne snage. Tu je prije svega riječ o zanimanjima koja su vezana za ugostiteljstvo (npr. konobar, kuhar, slastičar, barmen, pizza majstor... ) i hotelijerstvo (sobarica, animator, spasilac...).

Ako ste kontinentalac ovo može biti i prilika da spojite ugodno s korisnim pa da provedete ljeto na moru i usput nešto zaradite. Također ne treba zaboraviti da se ova priča svake godine ponavlja iznova i ukoliko ostavite dobar dojam velike su šanse da će vas poslodavac kod kojeg ste već radili željeti ponovo uposliti i slijedeće sezone.

2. Smanjena konkurencija
Tijekom ljeta većina ljudi razmišlja o tome kako i gdje će provesti godišnji odmor, a eventualnu promjenu radnog mjesta ostavljaju za jesen. Sukladno tome smanjuje se i broj prijava koje poslodavci dobivaju tijekom ljetnih mjeseci. Zašto ne biste iskoristili tu situaciju i počeli tražiti novi/bolji posao baš sad? Uz malo sreće jesen ćete dočekati na novom radnom mjestu, a ostali će se tek vraćati s mora i sređivati dojmove sa godišnjeg odmora.

3. Brža selekcija
Smanjena konkurencija i manji broj prijava donose još jednu pozitivnu stranu, a to je brži selekcijski postupak. Pogotovo to vrijedi za manje tvrtke u kojima procedure zapošljavanja nisu formalizirane kao u većim tvrtkama. Stoga nije rijetkost da se tijekom ljeta posao može pronaći u svega nekoliko dana, pa čak i da se počne s radom u rekordno kratkom roku.

4. Opuštenija atmosfera na razgovoru za posao
Poslodavci se vrlo često nađu u situaciji da zbog velikog broja prijava jednostavno nemaju vremena posvetiti se svakom kandidatu u odgovarajućoj mjeri pa su intervjui kratki, kruti i strukturirani, a kandidati u takvim okolnostima nemaju priliku pokazati sve što znaju. Ljeto i smanjeni broj prijava omogućuju da poslodavci odvoje više vremena po kandidatu, a to pridonosi i opuštenijoj/ugodnijoj atmosferi. Naravno, to nije jamstvo da ćete dobiti posao, ali u takvim okolnostima možete biti prirodniji i ostaviti bolji dojam na poslodavca.

intervju

5. Lakše uhodavanje na novom poslu

Svaki početak je težak, pa tako i onaj na novom radnom mjestu. U vrlo kratkom roku potrebno je savladati zahtjeve novog radnog mjesta, opravdati povjerenje poslodavca i zadobiti povjerenje novih kolega što nije uvijek lagano. Stoga je ljeto idealan period za uhodavanje na novom radnom mjestu. Opseg posla je većinom smanjen (osim u turističkim djelatnostima), dio kolega je sigurno na godišnjem pa ćete lakše i bolje upoznati one koji su ostali raditi. Sve u svemu idealna situacija za novi početak tj. prava prilika da potpuno spremni dočekate jesen i nove radne izazove

6. Zarada preko ljeta osigurava lagodan život preko zime

Poznato je da su sezonski poslovi pogotovo oni u ugostiteljstvu i hotelijerstvu vrlo dobro plaćeni. Osim toga, u velikoj većini slučajeva sezonskim je radnicima osiguran smještaj i prehrana u mjestu rada što znači da cijeli iznos plaće lako možete uštedjeti. Ukoliko ste kao sezonski radnik zaposleni tijekom cijele sezone od travnja do listopada, uštedit ćete dovoljno novca za bezbrižan život tijekom jeseni i zime.

7. Prilika za stručnu praksu
Za vrijeme ljeta u većini tvrtki zbog korištenja godišnjih odmora nedostaje radne snage što je prava prilika studentima i učenicima za sjecanje stručne prakse. Na taj ćete način ne samo zaraditi dodatni džeparac nego i steći znatnu prednost pri kasnijem zapošljavanju. Radi stjecanja tako vrijednog iskustva preko ljeta možete i volontirati. Volontiranjem doduše nećete zaraditi dodatni džeparac, ali ćete steći brojna poznanstva i kontakte koji će vam možda koristiti u budućnosti kao i vrijedno iskustvo koje će biti dodatna prednost pred kolegama.

posao.hr