Konferencija o vampirima

Britansko sveučilište Hertfordshire održat će 16. i 17. travnja konferenciju o vampirima pod nazivom Otvoreni grobovi, otvoreni umovi: Vampiri i neživi u modernoj kulturi kako bi spriječilo daljnju amerikanizaciju popularnih čudovišta.

vampir

Sudionici konferencije jest će iz ljesova kao dio atrakcije koja je zamišljena kako bi približila tu vrstu literature studentima svih uzrasta. Sam George, engleska predavačica koja je upravo dodala na listu sveučilišnih postignuća diplomu profesionalnog umjetnika specijaliziranog za vampirsku književnost, kaže da su serijali Sumrak i Okus krvi i njihovi američki vampiri zasjenili originalnog Drakulu kojeg je napisao Irac Bram Stoker.

'Nevjerojatno koliko je britanskih glumaca utjelovilo lik Drakule na filmu. Namjeravam vratiti vampire Britancima', kaže Sam George.

Profesorica George kaže da je posebno zainteresirana za nove tinejdžerske vampire koji uopće nisu čudovišta, nego su, poput holivudskih zvijezda koje ih tumače, glamurozni i seksi te je zanima što zapravo predstavljaju u suvremenoj umjetnosti.

Na konferenciji će sudjelovati akademici te autor Marcus Sedgwick koji piše beletristiku za mlade s vampirskim elementima. Teme diskusije u dva dana tijekom travnja bit će Drakula živi, apetiti neživih, neživi tinejdžeri, politika neživih, ljubavni život neživih, neživi u novim medijima, identitet i pravni aspekt neživih i tako dalje.

tportal.hr