Koje su škole hit među učenicima?

Invazija superodlikaša i ove je godine, prema prvim neslužbenim informacijama koje stižu iz srednjih škola diljem Hrvatske, će obilježiti upise u srednje škole.

Upis u srednju školuIako se prošle godine najavljivalo kako treba postrožiti ocjenjivanje i stati na kraj poklanjanju ocjena osmašima na kraju godine, scenarij se ponavlja i ove godine.

Prijave za upis u srednje škole u ljetnom roku traju danas do 16 sati. Većina budućih srednjoškolaca već je jučer u pratnji roditelja predala papire. Jesu li 'upali' ili ne učenici će moći doznati tijekom sutrašnjeg dana a u četvrtak slijede upisi.

Oni koji nisu uspjeli u ljetnom roku upisat željenu školu, prijaviti se mogu za preostala mjesta 20. kolovoza a upis će biti dva dana kasnije. Među njima bi se moglo naći i znatan broj odlikaša i superodlikaša koji su, iako su imali izuzetno visok broj upisnih bodova, izvisili. U nekim se školama prosjek za upis računao i u dvije decimale zbog velikog broj učenika s više od 60 bodova.

60 posto učenika iznad 60 bodova
Takva je situacija, piše Večernji list bila u Gimnaziji Karlovac. Ravnatelj Damir Mandić kaže kako je više od 60 posto prijavljenih imalo više od 60 bodova. Problem nerealnog broja odlikaša vidljiv je iz godine u godinu. Naime, većina tih istih odlikaša svoj uspjeh ne nastavljaju u srednjim školama te je zapravo srednja škola pravi ispit njihovo znanja koje često ne odgovara odličnim ocjenama iz osnovne škole.

Niti jedan prijava za staklara
Najveća potražnja je za gimnazijama, dok se u pojedine strukovne škole bez problema učenici upisuju u jesenskom roku . No smjerovi poput frizerskog ili kozmetičarskog u Karlovačkoj Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi već su popunjeni. No jagma ne vlada za zanimanjem zidara, autolakirera ili pak građevinskog tehničara. U zagrebačkoj Obrtničkoj i industrijskoj školi, piše Slobodna Dalmacija, nema niti jednog kandidata za staklara iako ravnatelj kaže kako ga godinama zovu iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i staklarskih firmi da im nekoga pošalju.

Hit smjerovi: dentalni tehničar, unutarnja arhitektura i informatika
U Rijeci je pak situacija posve drugačija. U gimnazijama ima još mjesta, no pravi hit su smjerovi dentalnog tehničara u Medicinskoj školi ali i za farmaceutskog tehničara, piše Novi list. U Građevinskoj tehničkoj školi u Rijeci najpopularnije je smjer unutarnje arhitekture gdje se na 28 mjesta do jučer popodne prijavilo 36 kandidata. Navala na Medicinsku školu tradicionalna je u Osijeku, piše Glas Slavonije.

tportal.hr