Kancerogena škola u Klinča Selima

Osnovna škola u Klinča Selima u katastrofalnom je stanju. Sagrađena je još 1966. od kancerogenih salonitnih ploča, prozori propuštaju, a kad djeca počnu trčati, trese se cijela škola.

''Nevjerojatna je sreća što u OŠ Klinča Sela još nitko nije stradao'', poručila je zabrinuta majka jednog učenika za Večernji list.

Iza neugledne vanjštine limene zgrade u Kolodvorskoj 5 skriva se, potvrđuje to i ravnateljica Dragica Mraković, još gora unutrašnjost.

''Sve što vam je ta mama rekla je točno. Škola je posljednji put renovirana 1993., no i dalje je većim dijelom sagrađena od salonita. Sanitarni čvor je derutan, vodovodne instalacije dotrajale, a zidovi raspucali unatoč tome što ih svake godine bojimo. Škola nema dovoljan broj kabineta ni odgovarajuću toplinsku izolaciju, a strop vibrira svaki put kada učenici na katu potrče. Prošle je godine zbog tih titraja pao luster, a staklo na ulazu u školu puklo popola'', izjavila je ravnateljica Marković.

djeca_u_skoli

Iako je klinčaselska škola na popis prioritetne kapitalne gradnje Zagrebačke županije uvrštena još 2004., njena gradnja do danas stoji. Razlog - nedostatak novca koji u omjeru 10 prema 40, odnosno 50 posto, moraju namaknuti Općina Klinča Sela, Zagrebačka županija i Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

''Prvu smo građevinsku dozvolu i zemljište za novu školu dobili još 2007., no na gradilištu nije iskopana niti jedna jedina rupa. Štoviše, u ožujku iduće godine isteći će i druga građevinska dozvola'', poručila je D. Mraković.

Gradnjom nove škole 20 učionica napokon bi dobilo i pripadajuće kabinete, kvalitetan sustav grijanja u povijest bi poslao električne grijalice, a kvalitetna stolarija 450 učenika škole zaštitila bi od naleta vjetra. Ipak, najbolja je vijest, izjavila je ravnateljica, prebacivanje škole na jednosmjenski rad, piše Večernji list.

danas.net.hr