Kamo sa sobom u recesiji?

Nemate posao, traje recesija, no ispod madraca ste spremili neke zalihe i zato nema smisla sjediti, kukati i čekati bolja vremena - putujte!

Spašavajte kitove ili druge ugrožene vrste
Najugroženije životinje svijeta trebaju možda baš vašu pomoć! Preko Earthwatcha možete u preko 50 zemalja svijeta volontirati na njihovim prirodnim staništima u suradnji s renomiranim znanstvenicima. Motajte pingvine u južnoj Africi, označavajte ugrožene kornjače na Pacifiku ili ronite među koraljnim grebenima na Bahamima.

Otiđite na farmu
Pridružite se svojevrsnom reality showu kroz mrežu Worldwide Opportunities on Organic Farms koja okuplja 1200 gospodarstava diljem svijeta. Živjet ćete u vlastitoj sobi u obitelji seljaka i primjerice saditi kivi na Novom Zelandu. Puno rada, novostečenih znanja (kako zasaditi dovoljno za preživjeti, kako upotrebljavati alternativne izvore energije i sl.), ali i neprocjenjivo upoznavanje drugih kultura i lokacija.

Zamijenite se za kuću - home swap
Zamjena kuće za kuću omogućava vam instant i besplatno preseljenje na drugi kraj svijeta. Osim registracije u sustav vlasnika voljnih zamjene, nećete morati platiti niti lipe, a imate priliku živjeti neko vrijeme u Aspenu primjerice.

Zaplovite
Volontirajte u brodogradilištima jahti. Crew File je još jedan online izvor koji omogućava ukrcavanje na najjeftinije krstarenje koje ćete vjerojatno ikada naći. Iskustvo rada na brodu nije potrebno, samo pozitivan stav i volja koji prolaze kod kapetana ovih brodova.

Postanite učitelj joge
Treninzi za učitelja joge danas su dostupni u gotovo svakom gradu. Nisu jeftini, ali su dobar ulog ako je sklad duha i tijela ono što vas zanima. Želite li biti ekstravagantni, posjetite tajlandski otok Koh Samui gdje je škola Absolute Yoga koju u zadnje vrijeme pohađaju i bankari. Većina diplomanata povrati cijenu edukacije kroz četiri mjeseca rada, pa izračunajte koliko vam se isplati.

Napišite knjigu u srednjovjekovnom stilu
Ako spadate među one koji su jednom počeli nešto pisati i nikad tome do kraja prionuli, možda je upravo sada prilika. Vaše napola dovršeno remek-djelo samo čeka pravi izvor inspiracije, a gdje bolje nego u Francuskoj. U srednjovjekovno uređeno odmaralište Labastide-Esparbairenque u srcu Languedoca dolaze književni aspiranti kako bi u miru dovršili ono što im u bučnom svijetu ne polazi za rukom. Ovdje je tržnica s domaćim namirnicama i vinarija koja će pomoći kada ponestane ideja.

Postanite kuhar ili barem fino jedite
U luksuznoj restauriranoj vili Casa Ombuto južno od Firence možete učiti tajne velikih majstora talijanske kuhinje. Njoki, tjestenina, pizza iz krušne peći, divljač s palentom, pita od limuna, samo su neke od delikatesa kojima ćete ovladati uživajući u miru i pogledu na brda doline Casetino.

Travel&Leisure/ Net.hr