Kako se dokazati na probnom roku?

Kako bi osigurali ugovor na neodređeno, probni rok iskoristite za dokazivanje i opravdavanje povjerenja koje Vam je ukazano. To ćete najlakše učiniti pridržavajući se nekih osnovnih pravila.

Dolazite na posao na vrijeme
Nemojte kasniti, pružena Vam je prilika koju trebate iskoristiti. Pokažite koliko ste ozbiljni i odgovorni. Ne gledajte na sat, čak i ako Vam je dosadno ne pokazujte to. Nađite neku zanimaciju, ali neka to ne bude privatni posao. Pitajte kolege imaju li kakvu nesređenu arhivu ili zaostatke koji biste mogli riješiti.

Slušajte i učite
Pažljivo slušajte sve što vam govore i upijajte nova znanja i informacije. Ako nešto ne razumijete, pitajte. Od zaposlenika se očekuje da pita, ali ne da radi greške. U odnosu prema kolegama, obratite pozornost kako se vaše kolege odnose jedni prema drugima. Pokušajte ne uvoditi promjene, ako vam se nešto i ne sviđa, pokušajte ne upozoravati na to. Trebali biste pokušati razumjeti nepisana pravila ponašanja koje ima većina poduzeća.

Pokažite entuzijazam
Pokažite oduševljenje prema bilo kakvom zadatku koji dobijete. Kritike primajte pažljivo, zahvalno i ne shvaćajte ih osobno. Ponašajte se prema svakome koga susretnete na poslu, ljubazno i s poštovanjem. Bez obzira na to radi li se o nezadovoljnom kolegi, klijentu...

Budite fleksibilni
Prihvatite sve zadatke koje vam povjere, čak i one koji se možda ne odnose na vaš posao. Pokažite da ste spremni na ekstra napor u slučaju veliko opsega posla.

Sve zadatke shvaćajte ozbiljno
Pitajte do kada zadaci trebaju biti završeni. Ukoliko mislite da zadatke ne možete obaviti na vrijeme, u očekivanom roku, recite unaprijed, ne čekajte zadnji trenutak. Objasnite nadređenima zbog čega mislite kako nećete uspjeti završiti. Pokušajte odrediti korake koje ćete moći obaviti.

Budite timski igrač
Nemojte se natjecati s kolegama, nego surađujte s njima kako bi zajedničkim snagama postigli dobre rezultate.

Dajte sve od sebe
Ukoliko budete naporno radili, ispunjavali svoju kvotu i dobro obavljali svoj posao, zaslužit ćete povjerenje i poštovanje svakog nadređenog.

posao.hr