Kako do besplatnih školskih knjiga

Ministarstvo obrazovanja uz pomoć CarNET-a pokreće burzu udžbenika.

ZAGREB - Cijena kompleta novih udžbenika za jedan razred osnovne, odnosno srednje škole, kreće se od jedne tisuće kuna naviše. Kako bi u cijeloj ovoj situaciji prošli što bezbolnije te potrošili što je moguće manje novca, roditelji, ali i škole u pojedinim hrvatskim županijama samoinicijativno su organizirali razmjenu očuvanih prošlogodišnjih udžbenika među djecom, mahom preko Interneta. Tako se na internetskim forumima knjige razmjenjuju već neko vrijeme, iako je iz letimičnog pogleda na internetske stranice lako uočiti da je potražnja na tim stranicama mnogo veća nego ponude.

No, stvar bi mogla olakšati - burza udžbenika. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, naime, kažu kako, uz pomoć CarNET-a, i oni pokreću svoju burzu udžbenika, koja bi trebala biti potpuno funkcionalna od kraja idućeg mjeseca. Ova burza će biti usmjerena na svakog učenika pojedinačno pa će tako svaki od njih moći na internetskim stranicama burze MZOŠ-a ostavljati detaljne podatke o knjigama koje nudi za razmjenu, odnosno upite za udžbenike koji su mu potrebni.

»Pokušavamo stvoriti platformu što će učenicima i njihovim roditeljima omogućiti razmjenu knjiga i ubuduće, nije riječ samo o jednokratnom projektu«, kažu u MZOŠ-u, te naglašavaju kako je burza »potpuno odvojen projekt od projekta besplatnih udžbenika«.

skolske_knjige

Udžbenici u knjižarama do 20. kolovoza

Najveći izdavači udžbenika za osnovne i srednje škole, Školska knjiga i Profil, kažu da kompleti novih udžbenika neće kasniti, a cijene se neće previše mijenjati u odnosu na prošlu godinu. Sve knjige bi u knjižarama morale biti najkasnije do 20. kolovoza.

»Svi će naši udžbenici biti isporučeni na vrijeme«, rekao je Andrija Pečarić iz izdavačke kuće Profil.

novilist.hr