Izvještaj: Present&Represent 2014

Present&Represent je događaj po prvi put nastao u organizaciji studentske udruge ESTIEM LG Zagreb.

Izvještaj: Present&Represent 2014

ESTIEM je udruga studenata Fakulteta strojarstva i brodogradnje. ESTIEM LG ZAGREB osnovana je 2009.i od tada okuplja studente koje žele dodati još jednu crticu u svoj životopis. Udrugu odlikuje nekoliko vrijednosti: putovanja,profesionalni napredak i stvaranje prijateljstava te kontakata sa tvrtkama. Studiranje nije samo učenje,a radom u udruzi dobivamo,ne veliko,ali nekakvo iskustvo, korisno za buduću karijeru. Mi kroz druženje i timski rad organiziramo projekte kroz koje povezujemo studente sa tvrtkama i profesorima. Neki od naših redovitih projekata su TIMES (najveće Case Study natjecanje), INDUSTRIJALIZIRAJ SE (posjetima tvornicama i industrijskim pogonima vidimo procese proizvodnje o kojima učimo na matičnim fakultetima) i PRESENT&REPRESENT (nizom predavanja upoznajemo studente sa pojmovima karijera i poduzetništvo).

Present&Represent je događaj po prvi put nastao u organizaciji studentske udruge ESTIEM LG Zagreb. Riječ je o seriji predavanja i radionica u kojima bi studentima Zagrebačkog sveučilišta približili detalje iz poslovnog života i poduzetništva te ih pripremili za buduće karijere.

Seriju predavanja započeli smo,09.travnja, sa Tomislavom Grubišićem, jednim od osnivača Degordian-a (bivši iSTUDIO). Tomislav, uspješan mladi poduzetnik, ispričao je svoj put prema ostvarenju poslovnih želja te pojedinosti kako je započeo posao u digitalnom marketingu. Bio je otvoren za sva pitanja studenata i objasnio je koje se sve prepreke nalaze na putu osnivanja vlastite tvrtke.

Nakon uspješno odrađenog predavanja pod vodstvom jednog od osnivača i vlasnika Degordian-a, 16.travnja održano je drugo predavanje ovog trodnevnog ciklusa,i to je bila prezentacija direktora portala posao.hr, Saše Jurkovića. Saša je školovani ekonomist koji je od press clipping site-a, svježinom svojih ideja unaprijedio portal posao.hr do najveće HR mreže u regiji.

Na ovom predavanju studenti su iz prve ruke saznali kako napisati životopis i motivacijsko pismo,koje će impresionirati svakog poslodavca,kako se ponašati na razgovoru za posao (predavač je detaljno objasnio sve tajne bodylanguage-a i verbalne komunikacije) te sve prednosti i mane posjedovanja vlastite tvrtke.

Projekt smo završili 23.travnja sa predavanjem vlasnika tvrtke Rimac Automobili, Mate Rimca. Mate, mladi poduzetnik i inovator, postao je poznat po svojim inovacijama već kao maturant kada je njegov proizvod pobijedio na državnom natjecanju mladih mehatroničara. Od tada njegov put,na znanstvenom polju razvoja tehnologije, samo raste. Vrlo brzo je odlučio spojiti svoje dvije strasti tehnologiju i automobile. Prvi električni automobil (KOCKA) napravio je svojoj garaži sa nekolicinom prijatelja. Njegov rad ostao je zapažen te od tada često nagrađivan.

Predavanje je bilo izrazito edukativno, Mate nam je ispričao cijelu priču o najbržem električnom automobilu na svijetu, Concept One-u, od početne ideje pa sve do prvog izlaganja u Frankfurtu 2011. Concept One su posjetitelji mogli vidjeti i uživo, jer je bio parkiran ispred zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Naravno, Mate nam je ispričao i pojedinosti o stvaranju električnog bicikla Greyp-a, kojega smo također mogli vidjeti ispred zgrade Fakulteta. Studenti su se odazvali na ovo predavanje u vrlo velikom broju, a oduševljenju zbog Concept One-a i Greyp-a nije bilo kraja.

Iako je PRESENT&REPRESENT ove godine po prvi put organiziran, „ulozi su višestruko vraćeni“. Studenti su pokazali veliku zainteresiranost za predavanja naših mladih, ali uspješnih predavača. Predavači su se potrudili razjasniti sve naše dileme te odgovoriti na sva naša pitanja. A mi kao udruga smo primjenili savjete koje smo dobili od predavača po pitanju timskog rada i organizacije projekata.