Izumljen višejezični pretraživač

Znanstvenici s odjela Validation and Business Applications Group (VAI) sa sveučilišta Universidad Politécnica de Madrid's School of Computing razvili su višejezični pretraživač koji daje rezultate koristeći pitanja napisana na bilo kojem jeziku. Pretraživač daje precizan odgovor na jeziku na kojem je pitanje bilo postavljeno.

pretrazivanje

Interlingua je jezično neovisan program. Universal Networking Language (UNL) je jedini postojeći takav jezik, koji je napravljen po svim standardima, priručnicima i odredbama vlada. UNL je napravljen kako bi slomio jezične barijere. VAI je podrška UNL-u samo na španjolskom jeziku. Višejezični pretraživač je sustav koji odgovara na pitanja i daje precizan odgovor o onome što ga pitate na vašem materinjem jeziku. Npr. ako ga pitate: "Tko je otkrio Ameriku i kada?", on će dati precizan odgovor: Christopher Columbus. 1492. godine.

Novost ovog sustava je ta što pitanje možete postaviti na bilo kojem jeziku: engleskom, francuskom, španjolskom ili bilo kojem drugom jeziku, a sustav će vam dati precizan odgovor na jeziku na kojem ste i pitali, i to bez prevođenja rezultata s nekog drugog jezika, jer je baza podataka koju pretražujete napisana UNL jezikom. Misleći da je odgovor na pitanje implicitno zadan u pitanju, sustav iskorištava značajke UNL predstavljanja tog pitanja i traži odgovor. Pretraživač radi tako da deduktivnom logikom dobiva odgovor na pitanje iz samog pitanja, radije nego da traži odgovor na samo pitanje.

Pretraživač traži sadržaj teksta napisanog u UNL-u kako bi našao odgovor na pitanje. Prvo, traži sadržaj teksta u izjavama koje bi mogle sadržavati odgovor. Drugo, definira koji dio izjave sadrži odgovor. A zatim generira odgovor na jeziku na kojem je pitanje bilo napisano. Recimo kao odgovor na pitanje: ''Zašto je Aubert nagrađen Caméré nagradom?'' pretraživač pretražuje baze podataka i locira graf. Sa grafa, zaključuje koji je odgovor na pitanje: '' Za novu vrstu pokretnih brana.''

Znanstvenici koriste UNESCO-ovu biografsku enciklopediju za informacije, kao npr. pitanje u s vezi s francuskim inženjerom Jeanom Aubertom (1894-1984). Ova enciklopedija ima 25 članaka o njemu. Svi se ti članci prevedu na UNL jezik i sadrže 101 UNL izraza i 2534 općenitih riječi. Na osnovu njih sustav generira odgovore. Rezultati ovog istraživanja, sa 82 posto preciznih odgovora, jako su obećavajući. Na ukupno 75 pitanja (kada, kako, tko) sustav je pronašao odgovore. Ostala pitanja za koja se odgovori nisu nalazili u bazi podataka su postavljana kako bi se vidjelo kako se sustav ponaša u takvim slučajevima. Nakon ovako dobrih rezultata, možemo biti zadovoljni ovim sustavom, i težiti njegovom usavršavanju.

znanost.com