Isplativ hobi ili prilika za samostalni posao

Kako povezati ljubav prema prirodi s nečim isplativim? Odgovor je jednostavan – počnite se baviti uzgojem ljekovitog bilja.

Uzgoj ljekovitog biljaMožda ste naslijedili poljoprivredno zemljište i ne znate što biste s njim počeli, ili ste odlučili promijeniti posao kojim se bavite i postati poljoprivrednikom ili jednostavno volite provoditi vrijeme na svježem zraku?

Ljekovito bilje spada među najisplativije kulture, a osobito na manjim površinama. Hrvatska je zemlja u kojoj uspijeva ljekovito bilje izuzetne kvalitete s vrlo visokim postotkom eteričnog ulja u biljnoj masi. Ova je proizvodnja vrlo cijenjen hrvatski proizvod na svjetskom tržištu, stoga se 98% proizvedenog izveze iz Hrvatske. Tvrtke koje se bave izvozom ljekovitog bilja traže kooperante koji će za njih proizvoditi pojedine ljekovite vrste. Zato je tijekom proizvodnje je moguće sklopiti ugovor o otkupu s prerađivačima ili se možete odlučiti za proizvodnju vlastitog gotovog proizvoda poput eteričnih ulja ili čajnih mješavina i sami ga plasirati na tržište.

Proizvodnja ljekovitog bilja je u potpunosti ekološka proizvodnja i potpada pod zakone i pravilnike o proizvodnji hrane. To znači da su upotrebe pesticida i umjetnih gnojiva strogo regulirane te da je izuzetno važno da je tlo na kojem planirate uzgoj nezagađeno prethodnim uzgojem konvencionalnih kultura.

Odluku o tome koje ljekovito bilje biste uzgajali najbolje je donijeti nakon analize tla i klimatskih uvjeta u kojima se nalazi vaše zemljište. Treba imati na umu da kulture koje ne zahtijevaju puno njege i lake su za uzgoj istovremeno ne donose velike prihode.

Edukaciju o tome kako proizvesti i preraditi ljekovito bilje možete steći u programu Proizvođač i prerađivač ljekovitog i aromatičnog bilja u Pučkom otvorenom učilištu Samobor, Trg Matice hrvatske 3. Predavači i autori programa su profesori s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Sve informacije o programu možete dobiti putem telefona na broj 01 3360112 ili e-mailom na adresi obrazovanje@pousamobor.hr

Pučko otvoreno učilište Samobor se već godinama zalaže za poticanje proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja. Promoviranjem ove proizvodnje potičemo stvaranje jednog novog hrvatskog proizvoda, konkurentnog u cijelom svijetu.

net.hr