Intervju s ravnateljem Instituta za menadžment Tajanom Pernar

Institut za menadžment vodeće je učilište koje provodi programe osposobljavanja i usavršavanja s upisom u radnu knjižicu.

Polaznici mogu birati između 9 programa usavršavanja (Menadžer prodaje, marketinga, kontrolinga, ljudskih potencijala, Financijski analitičar, knjigovođa, voditelj ureda ili voditelj za izradu i provedbu eu projekata)

Polaznici mogu birati između 9 programa usavršavanja (menadžer prodaje, marketinga, kontrolinga, ljudskih potencijala, financijski analitičar, knjigovođa, voditelj ureda ili voditelj za izradu i provedbu EU projekata).

Po čemu se Institut za menadžment izdvaja od ostalih učilišta?

Institut za menadžment se odlikuje programima koji imaju naglasak na praksi i prilagođeni su tržištu rada.

Svakom studentu pristupamo individualno, predlažemo program koji najbolje odgovara njegovom dosadašnjem iskustvu i njegovim afinitetima, po potrebi dodamo i module iz drugog programa. Važno nam je da polaznik bude zadovoljan dobivenim znanjem. Njihov uspjeh i zadovoljstvo i naš je uspjeh.

Surađujemo s agencijama za zapošljavanje i ako netko od naših partnera treba osobu u marketingu ili računovodstvu preporučimo najbolje studente.

Kako se izvodi nastava?

Predavanja su najčešće 2 puta tjedno iza 17.00 h ili vikendom. Otvorili smo i jutarnje grupe s posebnim popustima za nezaposlene.

Kad počinje nastava?

Nastava počinje prvi tjedan u travnju.

Tko su predavači?

Predavači su visokoobrazovani stručnjaci koji su direktori poduzeća, pojedinih odjela, konzultanti koji predavanja potkrijepljuju primjerima iz vlastite poslovne prakse. Svi profesori su na raspolaganju studentima koji ih mogu nazvati na tel ili poslati mail s konkretnim upitom koji ne mora imati direktne veze s nastavom.

Tko su vaši studenti?

Omjer žena i muškaraca je 70:30 u korist žena. Na naše programe idu svi koji žele unaprijediti znanje u određenom području ekonomije.

Cilj ovakvih poslovnih škola je da u kratkom vremenu osposobe zaposlenika da savlada specifična znanja i vještine.

Zamislite jednog inženjera strojarstva koji je postao direktor prodaje u svom poduzeću. On nema vremena 3 godine hodati na fakultet, on želi savladati prodajne vještine, strategiju prema kupcu u par mjeseci. Oni upisuju naše programe.

Koje kompetencije stječu studenti završetkom Vaših programa, dali oni lakše nalaze posao?

Nakon završetka naših programa studenti dobivaju praktična znanja iz određenog područja, rade analizu poduzeća, poslovni plan, marketing plan...

Ulaganje u edukaciju uvijek je plus za onoga koji ulaže i prednost u odnosu na druge kandidate. Danas nije dovoljno završiti fakultet, pričati strani jezik i vladati MS Office, traže se dodatna znanja i vještine, proaktivnost, fleksibilnost, sposobnost prihvaćanja i upravljanja promjenama, inovativno razmišljanje... Naravno da će lakše naći posao nego onaj tko nema dodatna znanja.

Zašto se u krizi režu ulaganja u edukaciju?

To je greška jer poduzeće je slabo koliko i njegova najslabija karika. Evo najjednostavnijeg primjera. Ako u poduzeću imate tajnicu koja se dobro ne služi kompjuterom. Koliko vremena ona izgubi dok odradi neki posao,odnosno koliko bi ona bila brža i efikasnija da joj poslodavac plati tečaj? Cijena tečaja je sigurno jeftinija od neefektivnog i sporog zaposlenika..

Problem je što se u većini poduzeća ne radi procjena potreba i individualni planovi razvoja zaposlenika.

Što je sa nezaposlenima?

To je uvijek diskutabilno pitanje, trebali bi ulagati u znanje, a nemaju posla. A neće dobiti posao ako nemaju dodatnih vještina i znanja. Ima dosta i besplatnih tečajeva, online tečajeva koji nisu tako skupi, knjiga za pročitati. Mi svake godine stipendiramo određen broj polaznika, a nezaposlenima omogućavamo popuste produžujemo otplatu na rate, trudimo se izaći im maksimalno u susret.

Koji programi se najviše traže?

Trenutno najatraktivnije program je Voditelj za izradbu i provedbu EU projekata što je i razumljivo obzirom na skorašnji ulazak Hrvatske u EU.

Sve više se traže programi Voditelj ljudskih potencijala i Financijski analitičar koji je jedinstven na tržištu.

Kako komentirate pojavu sličnih programa na grupnim portalima po cijeni 2, 3 puta jeftinijom od Vaše?

Kriza je zahvatila sve sektore, pa tako i obrazovanje. Polaznici koji na taj način završe jedan od programa obrazovanja najčešće nisu zadovoljni jer onda to više nisu male grupe do 15 ljudi već 30 i više. Na taj način se gubi kvaliteta i individualan pristup polaznicima. To je loše i za učilišta koji prodaju ostvaruju na taj način jer obezvrjeđuju profesiju, a s druge strane polaznici gube povjerenje u učilišta jer nisu zadovoljni dobivenim. Dugoročno svi gubimo.

Gdje se održavaju predavanja?

Sva predavanja se održavaju u prostorijama Instituta za menadžment u Draškovićevoj 55.

Kad se polaznici mogu upisati?

Upisi su u tijeku, a polaznici sve informacije mogu dobiti u referadi u Draškovićevoj 55 ili na webu www.izm.hr